Hae
Sarkasmia ja shampanjaa
Kaupallinen yhteistyö

Asiantuntija vastaa: Mikä on paras lasi viinille? ”Kun haluaa maistella, kannattaa unohtaa huilut ja maljat!”

Kaupallinen yhteistyö: Viiniposti
Kaupallinen yhteistyö: Viiniposti
Mikä on paras viinilasi? Miten lasi vaikuttaa viinin makuun? Kuuluuko kuohuva juoda korkeasta lasista, samppanjamaljasta vai kenties jostain muusta? Sain kunnian haastatella Viinipostin asiantuntijaa Jaana Virkkiä viiniin sekä viinilaseihin liittyen. Lisäksi järjestin ystävilleni tämän yhteistyön tiimoilta tunnelmallisen viinitastingin, jossa testailimme käytännössä, miten lasi vaikuttaa viinin makuun.

paras viinilasi on tietenkin aina puolitäysi!

Tastingissa mukana olleet viinit:
 1. Perelada Stars Cava Brut Reserva 2017
  • 11,98€
 2. Nau Mai Sauvignon Blanc 2019
  • 11,98€
 3. Coto de Imaz Gran Reserva 2012
  • 25,98€

Näiden viinien kanssa nautimme erilaisia juustoja, hilloja ja itse tehtyä focacciaa. Nämä herkut oli valittu viinien mukaan Stockmann herkun juustoasiantuntijan ystävällisellä avustuksella.

Tastingissa käytetyt lasit:

Vertailulasi: Lehmann maistelulasi
Valkoviini: IKEA (malli ei tiedossa)
Kuohuviini: IKEA (malli ei tiedossa)
Punaviini: Iittala Essence punaviinilasi

Tasting-raati koostui allekirjoittaneen lisäksi kolmesta viinin ystävästä.

 

paljastus: olen ollut nolo huilulasinvaatija

Myönnän, että olen ollut joskus sellainen ihminen, joka nokka pystyssä vaati yökerhossa samppanjalle kuohuviinilasia. Näin jälkikäteen hävettää, miten tietämätön ja typerä ”snobi” olenkaan ollut. Nimittäin itse asiassa on suorastaan rikos juoda (hyvää) samppanjaa korkeasta huilulasista.

Viinin ystävistä ja amatööriharrastajista koostunut maisteluraatimme aloitti tastingin tietenkin kuohuviinillä. Tällä kertaa lasissa oli hyvin klassinen cava, joka kantaa nimeä Stars. Nimi on kunnianosoitus tämän vanhan viinitilan lähellä sijaitsevan linnan ympäristössä järjestettävän festivaalin tähtiloiston kunniaksi.

Raati oli tässä asiassa hyvin yksimielinen. Paras viinilasi ei ollut se korkea skumppalasi:

Kuplat ovat hyökkääviä.”

Sille on siis syynsä, että samppanjamessuilla käytetään maistelulaseja eikä korkeita kuohuviinilaseja. Maistelulasissa viinillä on enemmän tilaa. Viiniä lasissa pyöräyttämällä maku sekä tuoksu tulevat aivan eri tavalla esiin kuin ahtaassa, korkeassa lasissa tai laakeassa maljassa.

sauvignon blanc herätti hilpeyttä ja keskustelua -mikä on paras viinilasi?

Uusiseelantilainen valkoviini, Nau Mai herätti raadissa ehdottomasti eniten keskustelua ja tunteita. Postausta varten haastattelemani asiantuntijan, Jaana Virkin mukaan Uusi-Seelanti on hypähtänyt kunnolla maailmankartalle upeiden, raikkaiden Sauvignon Blanciensa ansiosta. Tätä viiniä raatimme odotti kaikkein suurimmalla innolla, eikä vähiten siksi, että yksi raatilaisista on työskennellyt uusiseelantilaisella viinitilalla. Itse en ole tunnetusti Sauvignon Blancin ystävä, mutta yllätyin positiivisesti nimenomaan maistelulasin kohdalla. ”Tavallisesta” valkoviinilasista juotuna viini ei päässyt oikeuksiinsa:
”Tästä (valkkarilasista) viini haisee ihan Erottaja Nightille -tai sen jälkeiselle krapulalle!”
Vähän yllättäen juuri valkoviinin kohdalla huomasimme selkeimmän eron viinin tuoksussa ja maussa. Tämä viini ehdottomasti hyötyi siis maistelulasista. Se on Alkossa melko huokean hintainen, joten suosittelen lämpimästi testaamaan vaikka kotioloissa, miten valtavan paljon lasi vaikuttaa tämän viinin ilmentymiseen!

punaviini hyötyy leveästä lasista, kuten myös tamminen chardonnay

Punaviineissä on tanniineja ja sen vuoksi viini tarvitsee happea rypäleestä riippuen toiset enemmän ja toiset vähemmän.
Jotkut piemontelaiset punaviinit ovat niin tiukkoja että aamulla pitää avata ennen töihin lähtöä, jos illalla aikoo maistella”, Virkki kertoo.
Tähän tastingiin oli valittu espanjalainen punaviini, yksi Virkin omista suosikeista, Coto de Imaz Gran Reserva vuodelta 2012.
Tämä viinitalo oli usealle raatilaiselle itse asiassa hyvinkin tuttu. Kyseessä on lentoemäntien talviklassikko. Viini, jota aina talvikaudella on tapana raahata Espanjasta Kanarian saarten yöpyviltä pullotolkulla erinomaisen hinta-laatusuhteensa ansiosta. Viini on moniuloitteinen ja kehittynyt. Se oli myös omia suosikkejani tästä kolmikosta. Toisaalta kesällä ”valkoviinikaudella” tilanne olisi saattanut kääntyä Sauvignon Blancin eduksi.
Tämän viinin kohdalla emme huomanneet merkittävää eroa maistelulasin ja valitun punaviinilasin välillä. Päättelimme sen johtuvan kahdesta seikasta:
 • Olimme jo maistelleet monta viiniä ennen tätä.
 • Vertailulasi (Iittala Essence) oli myös aika tilava.

Kuvassa Coto de Imaz luonnollisessa elinympäristössään pienten purtavien sekä ystävien seurassa.

 

”LEHMANNIN LASI ON MAINIO MAISTELULASI”

Lopuksi vielä yhteenvetona kokoamani viisi vinkkiä viinilaseista, viinistä ja niiden vierestä:

 1. Älä koskaan juo hyvää samppanjaa huilulasista. (Ja hyvä kuohuviini on aina parempi vaihtoehto kuin huono samppanja!)
 2. Huilulasille on kuitenkin paikkansa juhlissa, joissa pitää saada monta lasia vierekkäin pöydälle.
 3. Hanki yleislaseiksi hyvät maistelulasit sekä muutama isompi lasi tuhdeille ja tanniinisille punaviineille.
 4. Punaviini tarvitsee happea. Siksi dekantteri tai muunlainen karahvi voi olla paikallaan.
 5. Ole ennakkoluuloton. Hyödynnä ammattilaisten asiantuntemusta niin viini- kuin ruokakaupoissakin makuparien löytämiseksi. Saatat yllättyä iloisesti!

Eikä sitten muuta kuin maistelemaan!

PS. Tämän yhteistyön tiimoilta minulla on myös arvonta Instagramissa @sarkasmiajashampanjaa. Voit voittaa itsellesi mainiot Ceesta shopin lahjoittamat Lehmannin viinilasit (6kpl).

PPS. Viiniposti sekä Sarkasmia ja shampanjaa -blogi kannustavat vastuulliseen viinien nautiskeluun.
Lue myös: Makumatka Portugaliin Viinipostin kanssa
Kaupallinen yhteistyö: Viiniposti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.