Hae
Sarkasmia ja shampanjaa

Trendikkäät portugalilaiset viinit pääsiäispöytään ja makumatka Portoon

Kaupallinen yhteistyö: Viiniposti

Portugalilaiset viinit ovat olleet jo vuosia kovassa nosteessa, ja Portugali onkin jatkanut nousuaan Alkon myydyimpien viinimaiden listalla tasaisesti. En ihmettele! Laadukkaat, rotevat punaviinit, pirskahteleva vinho verde, ainutlaatuinen port ja mainiot ruokaroseet ihastuttavat.

Oman kokemukseni mukaan portugalilaiset viinit ovat hinta-laatusuhteeltaan hyviä. Pinha Ribeiro Santo on ollut oma pääsiäispöydän luottoviinini jo useamman vuoden. Viini sopii myös voimakkaiden juustojen kaveriksi.

Viinipostin asiantuntija Jaana Virkki kertoo viinistä näin:

Paikalliset lajikkeet Touriga Nacional, Alfrocheiro ja Tinta Roriz saavat persoonallisuutta DO Dãon graniittisesta maaperästä. Viini on tyylikäs ja se on ollut 9kk tammessa. Erinomainen viini hinta-laatusuhteeltaan. Pinha tarkoittaa muuten käpyä.”

Portugalilaiset viinit ovat myös siksi erityisen mielenkiintoisia, että maassa viljellään runsaasti omia lajikkeita. Tämä tuo viineihin omaleimaista makua ja luonnetta. Yksi erikoisuus on myös pirskahteleva, vähäalkoholisempi vinho verde, joka on parhaimmillaan aurinkoisena kesäpäivänä terassilla tai piknikillä nautittuna.

Olen aiemmin kertonut olevani erityisesti ranskalaisten roseeviinien ystävä, mutta Tons de Duorum Rose teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Se sopii erityisen hyvin aasialaisen ruoan kaveriksi, mutta myös vaikkapa vähärasvaisen kalan kanssa toimii hyvin. Kaikin puolin ihastuttava seurusteluviini!

Portugalilaiset viinit

Vierailu ikonisessa Graham’s Lodgessa

Pääsin Portugalin lomallani tutustumaan myös Graham’s Lodgeen Portossa. Opin valtavasti uutta tuosta herkullisesta suklaajälkkäreiden ja juustojen kaverista portviinistä. Graham’s on perhetila, jonka juuret ulottuvat aina 1820-luvulle. Vuonna 1970 Symingtonin perhe osti Graham’sin, ja se on edelleen tämän perheyrityksen omistuksessa tänä päivänä. Viiniä viljellään upeissa Douron laakson maisemissa, ja kypsytetään vanhoissa tammitynnyreissä. Graham’s Lodgen kellarien kätköistä löytyy pulloja aina 1800-luvulta asti.

Erilaisia portviinityylejä on paljon: nuorekas Ruby, pitkään kypsytetty Tawny ja omaleimainen Vintage Port, joita tehdään vain erityisen hyvien vuosien sadosta. Minusta tuli heti Vintage Portin ystävä, ja ostimmekin talon puodista mukaan lapsen syntymävuoden 2017 Graham’s Vintage Portia. Se saa kypsyä pullossa vielä vaikka sata vuotta!

Graham’silla on myös luomuportviini, jolla on kestävän kehityksen sertifikaatti. Graham’s Natura Reserve Ruby Port on erinomainen jälkiruokaviini myös marjaisille jälkiruoille.

Symington on muuten ensimmäinen viiniyhtiö Portugalissa, joka on saanut B Corporation -statuksen. Kyseessä on harvinainen sertifikaatti, joka myönnetään vain yhtiöille, jotka todistettavasti toimivat eettisesti niin sosiaalisen vastuun kuin ympäristövastuunkin osalta. Viinipostin sivuilla kerrotaan seuraavaa:

Nykyisen johdossa olevan viidennen sukupolven suonissa yhdistyvät niin skotlantilainen, englantilainen kuin portugalilainenkin veri. He ovat paitsi merkittävin portviinitalojen omistaja, myös ylistetty dourolaisten mietojen viinien pioneeri sekä tuotantotapojen uudistaja. Symingtonit tähtäävät hiilijalanjäljettömään tuotantoon, ja heillä on koko yhtiön läpäisevä portaittainen ohjelma sen toteuttamiseen.

 

Portugalilaiset viinit

Knoppitietoa portviinistä

Tiesitkö, että Tawny Portit kuuluu nauttia viilennettynä? Minä en! Nyt hävettää, että olen tarjonnut vieraille taskulämmintä tawnya! Jatkossa tiedän paremmin.

Opin myös, että vaaleasta portista tehty port-tonic on kuuminta hottia juuri nyt. On oikein mainio kesäjuoma!

Sain myös kuulla, että Englannin kuningatar Elisabeth on portviinin ystävä, ja Graham’s onkin yksi kuningasperheen virallisia viinintoimittajia. Mikä kunnia!

Suosittelen lämpimästi opastettua kierrosta ja tastingia Graham’silla, jos joskus satutte Portoon. Paikka oli vaikuttava, näkymät upeat ja Graham’s Lodgen yhteydessä olevan ravintolan lounasmenu fantastisen hyvä.

Portugalilaiset viinit kuvissa:

Valkoviinit:

  • Ribeiro Santo Encruzado 15,98€
    • Tapas ja antipasti, kana
    • ”Ribeiro Santon tilan hienosti kehittynyt Encruzado on pureksittavan paksu, runsas ja aromaattinen viini täynnä makeita vaaleita hedelmiä, voita ja heinää.  Laadukas Encruzado on monipuolinen ruokaviini täyteläisille mereneläville, kermaisille kastikkeille ja tietenkin portugalilaisille petiscoille.”
  •  Gatao Vinho Verde 10,48€

Punaviinit:

  •  Altano Organic 15,98€
    • Pataruoat ja grilliruoat
    • ”Symingtonin perhetila tuottaa viinejä Douron alueen perinteisistä rypälelajikkeista, kuten Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca ja Tinta Amarela, suurelta osin luonnonmukaisin menetelmin. Samalla se on Douron alueella tärkeä edelläkävijä ja tiennäyttäjä kestävässä tuotannossa.”
  • Pinha Ribeiro Santo 12,98€

Portviinit:

 

 

Lue myös: Makumatka Portugaliin Viinipostin kanssa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *