Hae
Sarkasmia ja shampanjaa

Vuoden 2022 viinitrendit

Kaupallinen yhteistyö: Viiniposti

Vuoden alussa tyypillisesti haistellaan vähän tulevan vuoden trendejä. Minun lasissani ne tuoksuvat vahvasti samppanjalle, roseelle, italialaisille punaviineille ja ranskalaisille valkoviineille. Klassiset, laadukkaat maut ja toisaalta ympärivuotinen roseen riemukulku jatkavat nousuaan. Kiinnostavina trendeinä myös kestävä kehitys ja ”sober coriuos” -ilmiö ovat vahvasti mukana myös viinimaailmassa. Sain haastatella jälleen aiheen tiimoilta alan asiantuntijaa, Jaana Virkkiä Viinipostilta.

Viiniposti: tänä vuonna klassiset maut ja vastuullisuus erityisen pinnalla

Klassiset viinit. Epävarmoina aikoina monet kaipaavat jotain tuttua ja turvallista elämäänsä. Itse olen myös huomannut, että nykyään mielummin panostan laatuun kuin määrään niin ruan kuin viininkin suhteen. Pandemian aikana samppanja, italialaiset punaviinit, ranskalaiset valkoviinit, Alsacen Rieslingit, Sancerren Sauvingon Blancit ja Chablin upeat Chardonnayt, ovat tuoneet kaivatun ripauksen luksusta lasiin ja ruokailuhetkiin.

Veuve Clicquot

Itse pidän myös viineistä, joilla on mielenkiintoinen tarina. Klassisilla viineillä ja -taloilla niitä löytyy. Esimerkiksi Veuve Clicquot on sellainen. Tämä ”keltaiseksi leskeksi” kutsuttu samppanja on saanut lempinimensä tunnistettavasta keltaisesta etiketistä sekä ranskan sanasta veuve, joka tarkoittaa leskeä. Rouva Clicquot oli, leskeksi jäätyään, aikansa uranuurtaja ja lasikattojen murskaaja. Siksi Veuve Clicquot Brut, talon vakiosamppanja, on minun mielestäni parhaimmillaan nautittuna riemastuttavassa ystäväseurueessa, mutta toimii myös hyvin esimerkiksi vähärasvaisen kalan parina.

”Veuve Clicquot Brut samppanja on monien rakastama ja se on hurmannut maailmaa jo vuodesta 1877. Veuve Clicquot’n tyyli perustuu Pinot Noir -rypäleeseen, reserviviinien suurehkoon osuuteen sekä pitkään kellarikypsytykseen”, Viinipostilta kerrotaan.

Antinori Peppoli Chianti

Fernand Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg

Puna- ja valkoviineistä nostimme postaukseen mukaan Antinorin Peppoli Chiantin, joka on mielestäni mitä täydellisin viini pizzaperjantaihin. Yhden suosikkituottajistani, Fernand Engelin Riesling Grand Cru Praelatenberg sen sijaan on kypsä, kuiva, runsaan mineraalinen ja mitä mainioin ruokaviini vaikkapa blinien tai simpukoiden kanssa. Tämä viini nousi heti Riesling-suosikkieni joukkoon! ”Engel on ainutlaatuinen Alsacessa sijaitseva perheomisteinen viinitila, joka on tuottanut ainoastaan luomuviinejä jo 20 vuoden ajan”, Virkki taustoittaa. Fernand Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg valittiin myös vuonna 2021 vuoden luomuviiniksi.

Myös kestävä kehitys on edelleen trendi, ja hyvä niin. Erilaiset sertifikaatit ovat yleistyneet ja tuottajilta peräänkuulutetaan läpinäkyvää tuotantoketjua. Tästä esimerkkinä hiilineutraali, vegaaninen, luomu, alkuviini Nelemaninlta Espanjasta.

Neleman Organic Bobal

roseetrendi porskuttaa ja alkoholittomien kategoria jatkaa nousuaan

Toisena vuoden 2022 viinitrendinä mainittakoon rosee. Unohda siis roseekausi! Rosee on ympäri vuoden mainio viini. Erityisen loistavasti roseeviinit toimivat monipuolisena ruokajuomana! Kokeile esimerkiksi tätä vuoden 2021 Viinilehden vuoden roseeksi valittua Zenaton San Benedettoa tomaattisen pastan kaverina. Minun sydäntäni erityisen lähellä ovat myös Ranskan Provencen alueen vaaleat roseeviinit, kuten esimerkiksi yksi minun (ja upean brittilaulaja Adelen) suosikkini Whispering Angel, joka on Viinipostin nettisivujen mukaan ”saavuttanut ympärivuotisen suosion ympäri maailman ja nauttii markkinajohtajan asemaa premium rosé -kategoriassa”. En ihmettele.

Zenato Rosé San Benedetto

Viimeisenä trendinä mainittakoon, että matala-alkoholisten sekä alkoholittomien viinien kategoria jatkaa nousuaan. Matala-alkoholisia viinejä olen esitellyt myös tässä postauksessa aiemmin.

”Sober Curious ilmiönä on kasvussa ja viininvalmistajat haluavat tietenkin vastata tähän trendiin”, Virkki toteaa.

Matala-alkoholisia viinejä saa myös marketista ja valikoima on viime vuosina laajentunut valtavasti.

Itse pidin erityisesti ranskalaisesta Nozecon alkoholittomasta rosé-kuohuviinistä. En ole montaa holitonta roseeviiniä maistanut, mutta tätä voisin tarjoilla vieraillekin!

Nozeco Fine Sparkling Alcohol Free

Black Tower B Rose Secco ja Black Tower Fruity White 5,5%

Kaikki postauksen viinit:

Lue myös:

Viini ja vastuullisuus: Mikä viini on ekologisin?

PS.Muistathan tilata Viinipostin uutiskirjeen, josta saat muun muassa herkullisia vinkkejä sekä tietoja tulevista tastingeista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *