Hae
Sarkasmia ja shampanjaa

Viini ja vastuullisuus: Mikä viini on ekologisin?

Kaupallinen yhteistyö: Viiniposti

Viini ja vastuullisuus on teema, josta olen pitkään halunnut kirjoittaa ja oppia lisää. Sainkin kunnian haastatella tätä postausta varten Viinipostin asiantuntijaa, Finebrandsin markkinointipäällikköä ja vastuullisuudesta vastaavaa Pauliina Karvalaa. Hän on työskennellyt alalla 2000-luvun alusta asti ja opiskellut yritysvastuullisuutta Aalto-yliopistossa. Karvala painottaa, että vastuullisuusasiat myös viininviljelyssä ovat hyvin monitahoisia, mutta kokee, että yleisesti alalla on kova tahtotila tehdä vastuullisempaa viiniä läpinäkyvästi. Ilmastokriisi on haaste, joka vaikuttaa merkittävästi viininviljelyyn. Sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen vaikuttaa dramaattisesti rypäleen biokemiaan. Lämpötilan noustessa myös rypäleen sokeripitoisuus nousee.

Viiniala ei ole globaalissa mittakaavassa suuria päästöjä aiheuttava maatalouden ala, mutta viininviljely on äärimmäisen herkkä ilmastonmuutokselle. Toivomme, että voimme turvata viininviljeljyn tulevaisuutta mahdollisimman monilla alueilla”

Viini ja vastuullisuus: eri osa-alueet

Viinin vastuullisuudesta puhuttaessa on otettava huomioon monia eri osa-alueita.

”Isoimmat päästöt syntyvät viljelystä, jossa energiankulutus ja lannoitteet ovat isossa roolissa. Toisaalta pakkaus saattaa olla jopa 80% tuotteen hiilijalanjäljestä.” Karvala toteaa.

Usein ihmisillä tuntuu olevan mielikuva siitä, että eurooppalainen viini olisi ekologisempi valinta kuin uuden maailman viinit, koska ne on lähempänä tuotettu. Kuitenkaan asia ei ole niin yksiselitteinen.

”Usein viinejä tuodaan Eurooppaan laivarahtina, joka on verrattain vähäpäästöistä. Euroopassa ne kulkevat pääosin rekoilla tai junalla, joka on ekologisin vaihtoehto. Rahdin hiilidioksidipäästöihin vaikuttaa myös kuorman täyttöaste.” Karvala kertoo

Viinin vastuullisuuteen liittyy viisi eri osa-aluetta: 

 • Viljelyn ekologisuus ja torjunta-aineiden käyttö
 • Energian ja vedenkulutus
 • Logistiikka
 • Pakkausmateriaali ja sen kierrätys
 • Sosiaalinen vastuu

Alko on tehnyt vuosina 2018-2019 tutkimuksen viinin pakkausmateriaalien hiilijalanjäljistä. Myöskään pakkausmateriaalien ekologisuus ei ole ihan yksiselitteinen asia. Viinit, joita ei ole tarkoitus säilöä pitkään, voidaan pakata esimerkiksi hanapakkauksiin tai kevyempiin muovipulloihin, joiden hiilijalanjälki on merkittävästi pienempi. Kuitenkin kuohuviinit ja pitkää pullokypsytystä tarvitsevat vuosikertaviinit täytyy laittaa perinteiseen lasipulloon.

viinipostin vihreämmät valinnat

Jos haluat tehdä vihreämpiä valintoja lasiisi, on alla listattuna muutamia vaihtoehtoja Viinipostin valikoimista:

Valkoviinit:

 • Neleman organic Macabeo (16,99€) on espanjalainen hiilineutraali, vegaaninen ja luomu alkuviini. Se on kuiva, hapokas kalan ja kanan kaveri. Sopii tietenkin erinomaisesti myös tapaksien kaveriksi. Tuottaja on edelläkävijä hiilineutraaliudessa.
 • Black Tower Hedgerow (9,98€) on luomu ja vegaaneille sopiva puolikuiva kolmen rypäleen sekoitus Saksasta.

Kuohuviini:

 • Albet I Noya Can Vendrell Estate Brut Reserva Organic (14,20€) Viini on DO Penedés-luokiteltu. Tuottaja on varsinainen Pelle Peloton ja yrittää muun muassa itse kehitellä rypälelajikkeita, jotka mukautuisivat paremmin ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Tämä viini on luomu sekä vegaaninen ja sopii niin seurusteluun, alkumaljaksi kuin kevyiden tapaksien kaveriksi. Parhaimmillaan tämä viini on mielestäni aurinkoisena päivänä ystävien seurassa nautittuna.

Punaviinit:

 • Symington Altano Organic (14,48€) on luomua Portugalista Douron laaksosta. Se sopii erityisesti syksyisille pataruoille. Tuottaja on edelläkävijä ekologiseen kehitykseen liittyvän teknologian saralla.
 • Oliver Moragues La Faula (15,98€) on yksi suosikkiviinejäni. Mallorcalainen perhetuottaja tekee kaikki viininsä luomuna. Tämä vegaaninen viini on mehevä ja täyteläinen. Se sopii mitä parhaimmin taulujen maalausiltaan ystävien kanssa (kokeiltu on) mutta myös erilaisille liharuoille.
 • Lunar Apogé Côtes du Rhône (14,98€)  on biodynaaminen alkuviini Ranskasta. Se sopii hyvin pastan tai pitsan kaveriksi. Itse paritin viinin vegaanisen kikherne-limonellon kanssa ja se toimi erinomaisesti.

 

Sertifikaatit: vegaaninen, biodynaamisesti viljelty, luomu vai hiilineutraali

Jos on kiinnostunut vihreämmästä viinistä, enkä nyt puhu porttugalin vinho verdestä, kannattaa aloittaa ottamalla Alkon ekologisuuteen ja eettisyyteen liittyvät vastuullisuusmerkinnät haltuun. Niitä on kahdeksan:

 • Alkuviini
 • Biodynaaminen
 • Hiilineutraali
 • Kestävän kehityksen sertifiointi
 • Luomu
 • Vegaaninen
 • Ympäristövastuullinen pakkaus
 • Eettinen

Kuten mainitsin postauksen alussa, viinin vastuullisuus on monitahoinen asia. Minun mielestäni järkevää ilmaston kannalta on valita viini tilaisuuden mukaan, välttää hävikkiä ja kierrättää pakkaus asianmukaisesti. On myös tärkeää ymmärtää eri sertifikaattien ja sosiaalisen vastuun merkitykset ja ottaa asioista ennen kaikkea selvää.

Jos aihe kiinnostaa enemmäkin, Viiniposti on aloittanut postaussarjan, jossa vastuullisuusaihetta käsitellään eri kulmista: Viinipostin artikkeli viini ja vastuullisuus -aiheeseen liittyen

 

Lue myös: 

Viiniposti: Miten niin vegaani viini?

Alko: Vihreä valinta-merkintä kertoo juoman ympäristöystävällisyydestä

Alko: Eettinen-symboli kertoo ihmisten hyvinvoinnin huomioimisesta

Sarkasmia ja shampanjaa: Asiantuntija vastaa: Mikä on paras lasi viinille? ”Kun haluaa maistella, kannattaa unohtaa huilut ja maljat!”

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *