Hae
Sarkasmia ja shampanjaa

Poika ja hame -kuka saa laittaa mekon?

Poika ja hame on Jani Toivolan kirjoittama lastenkirja. Tutustuin siihen Otavan etäpressissä joskus loppuvuodesta. Siellä itse kirjailija oli kertomassa siitä, mistä ajatus teokseen lähti ja miksi hän halusi kirjoittaa tällä kertaa lapsille. Päätin, että hankin teoksen jälkikasvulleni heti kun se julkaistaan. Tyttäreni pitää kirjasta ja niinpä ostin sen myös muutaman ystäväni lapsille lahjaksi.

Poika ja hame -kirjasta kerrotaan seuraavaa takakannessa:

”Tärkeintä on saada olla oma itsensä.

Äidin vaatekaapista pilkottaa punainen hame, jota Roni ei voi vastustaa. Roni tietää, että maailma on jaettu tyttöjen ja poikien juttuihin, mutta kuka on päättänyt, että niin on?
Hame on kuin suuri iloinen salaisuus Ronin sisällä. Kun se pääsee valloilleen, riemu on suurempi kuin pelko.”

Poika ja hame

Kirjassa on tärkeä sanoma siitä, miten me kaikki olemme erilaisia ja mikä valtava rikkaus se on. Kirjan kautta voi hyvin avata lapsen kanssa keskustelun esimerkiksi siitä, kuinka tärkeää on antaa jokaisen olla oma itsensä. Kirjassa on kohta, jossa Roni menee kouluun:

”Koulun pihalla on kahdenlaisia rinkejä, tyttöjen ja poikien. Roni kävelee aina poikien rinkiin, vaikka haluaisi oikeasti leikkiä tyttöjen kanssa. Tytöillä on Ronin mielestä paljon hauskempaa. He nauravat ja hyppäävät ruutua. Pojat ovat Ronista liian rajuja. Ronia kiinnostavat usein asiat, joista muut sanovat, että ne on tyttöjen juttuja. Ronin mielestä on ihan hölmöä ajatella, että jotkut asiat ovat poikien ja jotkut tyttöjen. Ei sellaista ole, se on keksittyä. Mummo on sanonut niin. Äiti on eri mieltä eikä tykkää, kun mummo antaa Ronin edelleen leikkiä kotona nukeilla, vaikka Roni on jo iso poika. Äiti pelkää, että Ronia kiusataan siitä. Mummo sanoo, että elämässä ei pitäisi niin paljon pelätä, mitä muut ajattelevat. Jokaisen pitää saada olla juuri sellainen kuin on ja PISTE.”

saako poika pukeutua mekkoon?

Lueskelin taannoin Vauva.fi:stä keskusteluja siitä, saako poika pukea mekon päälle päiväkotiin. Yleinen mielipide, ilmeisesti jopa joidenkin varhaiskasvatuksen parissa työskentelevien mielestä, vaikuttaisi olevan ehdoton ei. (Tai sitten keskustelussa oli mukana vaan uskottavia trolleja.) Monet vanhemmat tuntuivat perustelevan tätä juuri sillä, että lapsi voi sitten saada osakseen kiusaamista. Minä olen sitä mieltä, että pienet lapset eivät lähtökohtaisesti ole kiusaajia. Asenteet esimerkiksi tällaisia asioita kohtaan kumpuavat kotoa. Miksi poika ei voisi laittaa hametta tai mekkoa päälle? Aivan yhtä hyvin tyttö voi pukeutua housuihin. Olen sitä mieltä, että kunhan lapsi pukeutuu sään mukaan, on tärkeää antaa tämän valita itse vaatteensa halutessaan.

Luin myös jokin aika sitten sellaisesta tapauksesta, että lapselle oli päiväkodissa laitettu kynsilakkaa. Kirjoituksessa sanottiin jotenkin niin, että kun kyse on pienestä lapsesta, ja vielä pojasta, ei moinen ole suotavaa. Olen täysin samaa mieltä siinä, että kenenkään lapselle ei saa laittaa kynsilakkaa luvatta. En ole sallinut omalle jälkeläiselleni lakkaa siitä syystä, että se on ympäristömyrkky. Toki on olemassa myös vesipestäviä lasten lakkoja, mutta en itsekään omista kynsilakkaa tai käytä sitä kuin korkeintaan kerran vuodessa innostuessani käymään mani-pedissä. Joka tapauksessa, tässä yhteydessä särähti korvaan se, että ilmeisesti pienen tytön kynsien lakkaaminen olisi ollut ok, mutta kun kyseessä on poikalapsi, se ei ole hyväksyttävää.

Tämänkaltaisten rakenteiden takia lapset päätyvät toistamaan ylisukupolvisia sukupuolistereotypioita ja pilkkaamaan jo päiväkoti-ikäisenä sitä lasta, joka on kyllin rohkea pukeutuakseen juuri sen muotoisiin, kuosisiin tai värisiin vaatteisiin kuin itse haluaa. Siksi jokaisen pitäisi lukea Poika ja hame.

Tyttö ja housut

Poika ja hame -kirjan voit ostaa esimerkiksi täältä. (Suomalainen kirjakauppa, 19,95€)

Instagram-tililläni @sarkasmiajashampanjaa on arvonta, jossa voit saada kirjan itsellesi. Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö. Olen itse omilla rahoillani ostanut teoksen sekä tyttärelleni, lahjoiksi että arvottavaksi siksi, että tämän kaltaisia kirjoja pitäisi olla maailmassa enemmän.

Lue myös: Saako lapsi valita itse vaatteet?

3 kommenttia

  1. Laura Linnea kirjoitti:

    Hyvä ja tärkeä postaus. Kiitos tästä!

  2. Nadine kirjoitti:

    Olen sitä mieltä, että hame päiväkodissa on ehdoton no-no. Siis, sekä pojilla että tytöillä 🙂 Sen on sairaan vaikea tunkea haalareihin. Se jää kiinni joka paikkaan. Mekko on juhlavaate, tai rantavaate, mutta normi elämässä se on aivan niin rasittava kappale, etten suostu sitä kovin paljon käyttää. Olen saanut siitä tarpeeksi traumoja koulun aikana.

    Lapsi ei keksi itse kiusata ketään. Se on meidän vanhempien asenteita, joita periyttämme lapsillemme.

  3. Outi Karita kirjoitti:

    Tää kirja täytyy kyllä hankkia!
    Itsehän lakkaan kynsiäni aina välillä ja 3 vee poikani ihastelen mun kynsilakkoja ja haluaa itselleenkin. Tottakai hän myös saa vaikka tässä toki tuo sun ajatus kynsiöakasta onkin varteenotettava. Nyt viimeksi kun lakattiin hän oli kovin innoissaan, intoa vaan hetkeksi latisti kun sai kommentin, ettei pojille kuulu kynsilakka, onneksi sai myös liudan kehuja mageista kynsistä muilta ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *