Hae
Sarkasmia ja shampanjaa

Saako lapsi valita itse vaatteet?

Missä vaiheessa lapsen tulisi antaa päättää itse, mitä pukee päällensä? Vai tulisiko milloinkaan? Tässä postauksessa kerron oman kokemukseni ja kantani asiaan.

Lastenvaatteet tuntuvat herättävän voimakasta keskustelua ja paljon tunteita. Pienokaisten merkkivaatteet näyttäisivät olevan ihan oma maailmansa. Harrastus, johon en itse ole oikein koskaan päässyt sisälle.

Kun lapseni oli vauva, ostin hänelle pääsääntöisesti neutraalin värisiä vaatteita sillä ajatuksella, että ne voi sitten säästää mahdollisesti tulevaisuutta varten. Oli paljon valkoista, mustaa ja harmaata. Sain myös valtavasti ystäviltä ja sukulaisilta käytettynä vaatteita.

 

Tytär oli noin puolitoistavuotias kun hän osoitti voimakasta halua ja kiinnostusta vaatevalintoihin. Esimerkiksi farkkuja hän ei ole oikein koskaan suostunut laittamaan jalkaansa. Muistan kun hän oli vähän alle kaksivuotias ja ostin Weecos.comista aivan ihanan Taival Clothingin pinkin onepiecen. Hän ei suostunut kertaakaan laittamaan sitä päällensä, vaikka se oli hänen suosikkivärissään. Silloin päätin, että tästä lähtien teemme hankinnat yhdessä.

Meillä tämä homma toimii niin, että sää ja tilaisuuden luonne asettaa jonkin verran raameja, mutta muuten tytär saa valita haluamansa vaatteet. Ostelemme vaatteita yhdessä kirpputoreilta ja myös verkkokaupoista, kuten jo mainittu Weecos sekä Emmy.fi, Pienelle.fi. Valitsemme vaatteet yhdessä. Ostamme tarpeeseen ja kysyn tyttäreltä aina mielipiteen. Olen sanonut sukulaisille, että jälkeläiselleni ei kannata ostaa vaatteita lahjaksi. Ainoastaan Lontoon kummin ostamat kledjut näyttäisivät järjestäen kelpaavan, joten hänellä on poikkeuslupa tässä asiassa.

Nämä vaatteet on saatu osana yhteistyötä Pienelle.fi -nettikaupasta. Valitsimme ne tyttären kanssa yhdessä.

Haluan vaalia lapseni itseilmaisun taitoja ja mielikuvitusta kaikin tavoin

Minusta on ihanaa, että tyttäreni on innoissaan pukeutumisesta ja hänelle on selvästi kehittynyt jo aivan oma tyyli, johon kuuluu iloiset printtipaidat ja mekot.

Minua vähän surettaa vanhemmat, jotka suorastaan pilkkaavat lapsen tahtoa pukeutua värikkäisiin printteihin tai ihailemiensa hahmojen, kuten Ryhmä Hau:n tai Frozenin, värittämiin vaatteisiin. Olen lukenut kannanottoja aiheesta puolesta ja vastaan. He, jotka valitsevat kouluikäistenkin lastensa vaatteet, puolustelevat tätä sillä, että niin kauan kuin he maksavat, heillä on valta valita. Tämä kuulostaa mielestäni vähän jyrkältä kannalta. ”Olen alusta saakka tehnyt heille selväksi, että varsinkaan mitään sarjakuvasankari-vaatteita en heille osta”, kirjoitti eräs bloggaaja.

 

 

 

Tietenkin, jos minä saisin päättää, lapseni pukeutuisi toki aina vain hillittyihin maanläheisiin sävyihin ja vastuullisesti tuotettuihin kotimaisiin merkkivaatteisiin sekä sellaisiin ulkovaatteisiin, jotka eivät todellakaan sovellu kuraleikkeihin tai pakkassäähän. Luultavasti hän kulkisi kesät talvet nahkatakissa ja minnaparikoissa. (Ei kun hitsi, sehän olenkin minä!)

Valitettavasti kuitenkaan lapseni ei ole minun nukkeni, vaan ihan oikea oma persoonansa, joka haluaa ilmaista itseään vaatteiden kautta. Kunhan ne kuteet ovat ehjät, puhtaat ja sään- ja tilaisuudenmukaiset, minä en puutu siihen. Esimerkiksi päiväkotiin ei lähdetä yöpuvussa, juhlallisiin tilaisuuksiin pitää valita joku vähän siistimpi vaateparsi ja ulos laitetaan talvella haalari, talvisaappaat ja kypärämyssy.

Minä muistan kerran lapsena eräissä häissä kun minut pakotettiin laittamaan ihan kamala mekkoon kuuluva irrallinen kaulus. Olin jo ala-asteikäinen, ehkä kolmannella luokalla. Koko juhlien ajan tunsin häpeää. Itkin. En halua lapselleni tämmöisiä kokemuksia.

Kysyin aiheesta Instagramissa seuraajiltani ja sain jonkin verran kommentteja. Vastauksissa korostui se, että lapsen pitää saada toteuttaa itseään ja se, joka vaatetta käyttää, saa niistä myös päättää. Jos meille joskus siunaantuisi toinen lapsi, hänkin saisi niin halutessaan biologisesta sukupuolesta riippumatta käyttää ihan kaikkia väripaletin sävyjä tai valita mekon, hameen tai housut.

Loppuun vielä kolme vinkkiä kolmevuotiaan vaatekaapista:

  1. Mitä enemmän värejä ja kuoseja yhdessä, sen parempi.
  2. Saman värin eri sävyjä voi yhdistellä rohkeasti.
  3. Paras tyyli syntyy kun valitset legginsit, mekon ja sen päälle pitkähihaisen printtipaidan.

Paikkasin tyttären legginsit niillä materiaaleilla, joita sattui löytymään. Tyttären mielestä ”Wau, ihanat!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.