Hae
Sarkasmia ja shampanjaa
Kaupallinen yhteistyö

Viinisuositukset (joulu)pöytään: pihistä ja panosta

Kaupallinen yhteistyö: Viiniposti

Mikä on paras jouluviini? Kysymykseen on varmasti yhtä monta vastausta kuin on joulupöytiäkin. Kuitenkin aiheesta voidaan tehdä joitakin linjauksia sen perusteella, millaista ruokaa keskimääräisessä suomalaiskodin joulupöydässä yleensä tarjotaan.

Saatan olla väärässä, mutta empiirisen tutkimukseni mukaan yleisimmin joulupöydissä nautitaan alkuun graavattua kalaa, mahdollisesti lohta ja erilaisia sillejä, ehkä mätiä. Näiden jälkeen päästään perinteisten laatikoiden pariin. Monessa pöydässä nähdään myös joulukinkku, riistaa tai vaikkapa savuporoa. Jälkiruokana nautitaan ehkä jotain suklaista tai luumuisaa, ja onpa juustoillakin paikkansa joulupöytien kestoherkkuina.

mitä viinejä valita joulupöytään?

Paras jouluviini on pitkälti makuasia, mutta esittelen nyt muutamia vaihtoehtoja niin alku- pää- kuin jälkiruokienkin kanssa. Nämä viinit on valittu asiaankuuluvalla hartaudella yhdessä Viinipostin asiantuntijan, Jaana Virkin kanssa.

Lue myös: Asiantuntija vastaa: Mikä on paras lasi viinille? ”Kun haluaa maistella, kannattaa unohtaa huilut ja maljat!”

Paras jouluviini: valkoviini saksalainen riesling

Alkupalojen kanssa:

Kalapöydän herkkujen kanssa oikeuksiinsa pääsee saksalainen, pirteä ja hedelmäinen Riesling, Kendermanns Classic Riesling (9,98€). Mikäli joulupöydästä löytyy kalkkunaa tai kanaa, tämä voisi toimia myös niiden vierellä. Jos haluaa panostaa, matkataan suosituksen kanssa Ranskaan, Sancerren liepeille Loiren laaksoon. Maistoin Domaine Franck Millet Sancerrea (21,89€) ensi kerran rapujuhlissa syksyllä ja se mullisti käsitykseni Sauvignon Blancista. Olen aina pitänyt mokomaa inhokkirypäleenäni, mutta kävi ilmi, että olen vain juonut vääränlaisia Sauvignon Blanceja. Erityisesti, jos joulupöydästä löytyy kotimaisia rapuja, kannattaa valita tämä kuiva ja hapokas viini. Se sopii myös yhteen mietojen juustojen kanssa, vinkataan Alkon sivuilla.

Paras jouluviini: valkoviini ranskalainen suvignon blanc

Paras jouluviini punaviini espanjalainen el coto

Pääruokien kanssa:

Liha- ja laatikkoruoat saavat kaverikseen mausteisia punaviinisuosituksia Espanjasta sekä Italiasta. El Coto Crianza (12,98€) on palkittu ja hinta- laatusuhteeltaan erinomainen viini jouluisten perinneruokien pariksi. Viini tulee Riojan alueelta ja on käynyt terästankeissa, mutta viihtynyt myös vuoden tammitynnyrissä. Tämä jos mikä tuo viiniin luonnetta. Myös italialainen, Villa Antinori Rosso (18,99€), sopii mainiosti joulupöytään. Se ollut vuosikymmeniä Alkon listoilla. Tätä viiniä on tehty vuodesta 1928 alkaen.  Villa Antinori Rosson voisin antaa vaikkapa lahjaksi italialaisista viineistä innostuneiden appivanhempien joulupöytään. Viini on sekoitus neljää rypälettä: Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot ja Syrah.

On huomionarvoista, että punaviinit ovat parhaimmillaan, kun ne tarjotaan aavistuksen verran viilennettyinä. Huoneenlämpöinen pullo viilenee jääkaapissa sopivaksi muutamassa tunnissa. Punaviini hyötyy myös hapesta, joten pullo olisi hyvä avata hyvissä ajoin ennen tarjoilua tai dekantoida.

Juustot ja muut jälkiruoat:

Hävettää myöntää, mutta en ole jälkiruokaviinien ystävä. Kuitenkin klassinen jalohomeinen jälkiruokaviini Calvet Réserve du Ciron Sauternes  (13, 95€) pääsi yllättämään minut iloisesti. Tämä viini pitää jäähdyttää todella hyvin makeutensa vuoksi. Se toimii parhaiten voimakkaiden, ikääntyneiden juustojen makuparina tai vaikkapa kakkujen kanssa.

Jouluillallisen kruunaa kuitenkin roteva Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2016 (41,90€). Tämä on yksi suosikkiviinejäni. Se toimii sellaisenaan mainiosti, koska viinillä on tarpeeksi luonnetta pärjätä yksinään tässä julmassa maailmassa, mutta myös voimakkaat juustot ja konstailematon riista sopivat sen kaveriksi.

vinkkejä ja poikkeuksellista juhlatunnelmaa

Minua ei ainakaan kiinnosta tänä vuonna (tai muulloinkaan) änkeytyä pahimpaan ruuhka-aikaan yhtään mihinkään kauppaan toppatakissani pyörimään. Hikihän siinä tulee. Kannattaa siis tilata viinit ennakkoon Alkon verkkokaupasta. Alko suosittelee tekemään tilauksen viimeistään sunnuntaina 13.12. ja saat tilauksesi maksutta valitsemaasi myymälään ennen joulua.  Ilokseni huomasin, että kaikki tässä postauksessa mainitut viinit on saatavilla Alkon verkkokaupassa 1-5 arkipäivässä:

paras jouluviini nautitaan yhdessä-vaikka erikseen

Vallitseva maailmantila tuo haasteita yhden jos toisenkin joulunviettoon. Viini -tai ajatus tulevasta yhdessä vietetystä illasta viini- ja ruokanautintojen äärellä, on myös oiva lahja. En voi kyllin hehkuttaa Amaronea, joka on itsessään kuin joulu: täyteläinen, lämmin, pehmeä, arvokas ja mausteinen. Jos kaipaat lisää tietoa tuosta punaviinin kuningattaresta tai muuten vain gastronomia, viinisuositukset tai tarinat niiden takaa kiinnostaa, kannattaa tilata Viinipostin uutiskirje. Alla muutamia aiheeseen liittyviä poimintoja Viinipostin mielenkiintoisten artikkeleiden joukosta:

Toscanan viinit

Mitä olisivat maailman viinit ilman Italiaa?

Maailmanvalloittaja Sauvignon Blanc

Viinitrendit 2020

Innolla odotan, mitä viinitrendejä vuosi 2021 tuo tullessaan. Uskoisin itse kestävään kehitykseen liittyvän keskustelun lisääntyvän myös viininviljelyn ympärillä ja ”laatu korvaa määrän”-ajattelun näkyvän myös yhä useampien lasissa.

PS. Sarkasmia ja shampanjaa-blogi sekä Viiniposti kannustavat vastuulliseen viininmaisteluun, myös jouluna.

 

Kaupallinen yhteistyö: Viiniposti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *