Hae
Sarkasmia ja shampanjaa

5+1 vinkkiä sujuvampaan uramutsin arkeen

Olen tullut siihen lopputulokseen, että työssäkäyvien vanhempien arjenhallinta on vähintäänkin haastavaa. Tämä johtopäätös nojaa omaan empiiriseen tutkimukseeni sekä lähipiirin lapsellisten henkilöiden kanssa käytyihin keskusteluihin. Erityisen kinkkiseksi tilanteen tekee jos toinen tai molemmat tekevät vuorotyötä.

Minulla on kokemusta viime vuosilta sekä niin kutsutusta toimistotyöstä, vuorotyöstä että yrittäjyydestäkin ja näiden kaikkien sovittamisesta perheen arkeen. Aviomies on toki tämän koko ajan ollut turvallisesti samassa työpaikassa, joten se on helpottanut elämäämme valtavasti.

Näihin kokemuksiin perustuen jaan nyt kuusi pientä vinkkiä sujuvampaan arkeen. Vinkit on suunnattu erityisellä rakkaudella mutseille, mutta ehkäpä tästä joku muukin voi viisautta ammentaa.

  1. Suunnittele aivan kaikki. Vähintäänkin ruokaviikko ja päiväkotikuljetukset. Suunnittelemalla arjen murkinat etukäteen vältyt a) kokkaamasta joka päivä b) ylimääräisiltä kauppareissuilta ja c) säästyy rahaa ja hermoja.
  2. Synkronoi kalenterit. Opeta myös puoliso tulkitsemaan hänen mielestään sekavia  täysin loogisia, värikoodattuja ja järkeenkäypiä kalenterimerkintöjäsi.
  3. Pakkaa sekä omat että jälkikasvun tavarat valmiiksi illalla. Laita myös vaatteet esille. Tosin uhmaikäisen kanssa on turha yrittää valita kuteita etukäteen, koska vaikka hän olisi ne itse illalla päättänyt, ei hän ei to-del-la-kaan suostu niitä pukemaan enää aamulla. Hän haluaa prinsessamekon ja kukkalegginssit. Se hänelle suotakoon. Laita kuitenkin edes omat releet johonkin kuosiin tai ainakin silitä ne valmiiksi, ettei taas tarvitse juosta palaveriin ryppyisessä mekossa, johon oikeastaan tuli jo kahvitahrakin. Suosittelen myös pitämään vaihtovaatteita mukana niin työpaikalla kuin jälkeläisen päiväkotirepussakin.
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    Lisävinkki: osallistu viikonloppuisin brunsseille, mielellään jonkun muun tekemille.

  4. Yritä järjestää omaa aikaa paitsi vapaapäivinä, myös arkisin. Edes hetki. Ja pidä huolta, että puolisokin saa omaa aikaa. Edes hetken. Itse käyn muun muassa joogassa.
  5. Yritä rauhoittaa aamut. Edes hetkeksi. Tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty. Minä olen niin sanottu torkuttaja. Aamut, jolloin pitää juosta aikataulua vastaan, ovat ihan hanurista. Kuitenkin silloin harvoin, kun olen jaksanut herätä hieman aiemmin, eli silloin kun se kello soi ensimmäisen kerran, on huomattavasti helpompaa operoida. Päivä saa ihan erilaisen fiiliksen kun ei tarvitse hoputtaa ketään ja saa juoda kahvinsakin rauhassa. Nyt toki yrittäjänä rauhallisia aamuja on ollut enemmän, sillä olen jäänyt kotiin tekemään töitä muiden lähtiessä päiväkotiin ja toimistolle. Saman seesteisyyden yritän parhaani mukaan implementoida myös niihin aamuihin, jolloin on pakko olla jossain johonkin aikaan. Joskus se onnistuu, useimmiten ei.
  6. Hyväksy, että kaiken voi saavuttaa, mutta ei samaan aikaan. Kukaan ihminen ei voi pitää huolta itsestään ja perheestä, nähdä säännöllisesti ystäviä, tehdä menestyksekästä uraa, kokata pelkistä takapihalla rakkaudella kasvatetuista kasviksista ruokaa, urheilla tavoitteellisesti ja pitää kotia tiptop -järjestyksessä puunattuna. Tai minä en ainakaan tunne yhtäkään henkilöä, joka pystyisi tähän kaikkeen. Sen takia on tärkeää valita, mihin keskittyy. Joku on joskus sanonut, että ihminen voi saada samanaikaisesti kolme näistä neljästä: ura, harrastukset, perhe ja ystävät. Valitse siis taistelusi.

Mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi sujuvampaan arkeen?

Lue myös:Anni Erkko: Uraäidin selviytymisopas

Muista myös seurata minua Instagramissa: @sarkasmiajashampanjaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *