Hae
Sarkasmia ja shampanjaa

Vältä nämä yleisimmät viinimokat

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: VIINIPOSTI

Viinimokat on niin yleisiä, että niitä ei tule sen kummemmin edes ajatelleeksi. Nimittäin…

Oletko sinäkin joskus avannut huoneenlämpöisen tuhdin punaviinin ja tarjoillut sen siltä seisomalta? Parittanut viinirypäleitä juustojen ja viinin kanssa? Maistellut samppanjaa kapeasta huilulasista? Ehkä jopa vaatinut tämmöistä kapeaa huilulasia samppanjalle? Testannut jotain ruoan ja viinin yhdistelmää, joka oli kertakaikkiaan hirveä?

Ei se mitään, niin minäkin! Sain kuitenkin kunnian haastatella jälleen Viinipostin asiantuntijaa, Jaana Virkkiä, aiheen tiimoilta sekä testata näiden asioiden vaikutusta ihan käytännössä. Ei ole lainkaan liioiteltua todeta, että viinimaailmani mullistui perustavanlaatuisesti. Etenkin viinirypäleiden, juustojen ja viinin kohdalla tajuntani suorastaan räjähti. Jatkossa lupaan pyhästi kattaa tarjottimelleni rypäleiden sijaan kypsää päärynää, viikunaa tai ihania hilloja. Makumaailma on aivan eri. Kokeile vaikka!

viisi vinkkiä: vältä nämä viinimokat

  • Punaviinien lämpötila ja dekantointi: Yleisesti ottaen punaviini tykkää hengittelystä. ”Jos mielit illalla juoda tuhdin punaviinin, sen voi huoletta avata jo aamulla hengittelemään ja antaa sille noin puolen tunnin kylmähoidon ennen tarjoilua”, vinkkaa Jaana Virkki. Yleisesti ottaen toki sanotaan, että punaviinit pitäisi nauttia huoneenlämpöisinä, mutta silloin kun tämä sääntö on keksitty, huoneet olivat paljon viileämpiä!

  • Juustot, viinirypäleet ja viini: Tarkkasilmäiset seuraajani ovat varmasti huomanneet, että olen sortunut tähän mokaan jokaikinen kerta, kun tarjolla on ollut juustoja ja viiniä. Viinirypäleet näyttävät toki kivalta juustotarjottimella, mutta niiden hapokkuus ei toimi viinin kanssa. Testasin tätä efektiä sekä Uusi-Seelantilaisen Sauvignon Blancin että Espanjalaisen Tempranillon kanssa. Kovat juustot ja viikunahillo olivat täydellinen pari näille, viinirypäleet aika kammottava.

  • Jos kuohuviiniä haluaa maistella tai yhdistää ruoan kanssa, unohda kapea huilulasi! Tästä olen paasannut ennenkin. Jos haluat yhdistää kuohuvaa ruoan kanssa tai oikeasti maistella sitä, valitse mielummin vaikka valkoviinilasi kuin kapea huilulasi tai samppanjamalja.  ”Huilulaseille on paikkansa isoissa juhlissa alkumaljana”, Virkki kertoo.
  • Kananmuna on haastava paritettava. Älä ainakaan yhdistä tanniinista punaviiniä tähän! En aio paljastaa, mitä tanniinista punaviiniä maistoin kananmunan kanssa, koska se ei ole tässä nyt oleellista. Oleellista on se, että jos olet vaikkapa menossa ihanalle brunssille, jossa on munaisia ruokia tarjolla, älä pilaa tunnelmaa viemällä sinne tanniinista punaviiniä! Keltuainen on tässä nimenomaan se ongelma, joka riitelee tanniinien kanssa oikein huolella. Valitse siis pehmeä ja vähätanniininen vaihtoehto.
  • Kovin tanniininen punaviini ei myöskään sovellu lainkaan paritettavaksi pikkelöityjen asioiden kanssa. Sen sijaan saksalainen risukka toimii aivan kivasti.

postauksen viinit

Punaviinien lämpötilat ja dekantointi

Juusto, viinirypäleet ja viini

Kuohuviinit ja huilulasi vastaan maistelulasi

Haastavat yhdistelmät (ja niiden kanssa toimivat viinit, jotka ovat jotain muuta kuin tanniininen punaviini)

Lue myös: Vuoden 2024 viinitrendit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *