Hae
Sarkasmia ja shampanjaa

Painavaa puhetta punaviinistä!

Kaupallinen yhteistyö: Viiniposti

Sitä ei käy kieltäminen. Nyt on punaviinikausi parhaimmillaan. Vaikka itse puhunkin paljon sen puolesta, että esimerkiksi kuplia ja roseeta voi ja pitää nautiskella ympäri vuoden, niin mikä olisikaan sen parempaa kuin pakkassäällä käpertyä sohvalle viltin alle takkatulen ääreen pyöritellen lasissa Chiantia tai vaikkapa Baroloa. Kirjoitin aiemmin tänä syksynä Malbecista, Pinot Noirista ja Sangiovesesta sekä Shiraz’sta, Nebbiolosta ja Tempranillosta. Nyt on aika vetää tämä rypäletutkielma yhteen ja pohtia punaviinien syvää olemusta vielä tarkemmin.

Paras punaviinirypäle on juuri siihen hetkeen sopiva

Punaviinin valinnassa voidaan noudattaa tiettyjä suuntaviivoja, mutta minun mielestäni paras punaviini ja oikea rypälevalinta on aina se, joka tuntuu juuri siihen hetkeen passelilta. Valitse siis rohkeasti se viini, joka sinua kulloinkin kutsuu ja puhuttelee. Alla lisätietoa tänä syksynä tutkimistani rypäleistä:

Pinot Noir: Pinot Noir on Viinipostin asiantuntijan Jaana Virkin mukaan yksi huikeimpia rypälelajikkeita ja alan olla vahvasti samaa mieltä. Siitä voi tehdä monenlaista viiniä. Kepeää ja tuhdimpaa. Pinot Noirin juuret ovat vahvasti Ranskassa, mutta tänä päivänä sitä viljellään ympäri maailmaa ja siitä tuotetaan mitä erilaisimpia viinejä. Pinot Noir on myös yksi kolmesta samppanjarypäleestä.

Shiraz/Syrah: Tämä rypäle on alun perin niin ikään kotoisin Ranskasta, Pohjois-Rhônen alueelta, josta se on sittemmin levittäytynyt ympäri maailman. ”Syrah on hyvin hauska rypäle ja siitä tehdään myös roseeta”, kertoo Virkki.

Malbec: Ranskalaisen alkuperän omaavien rypäleiden riemujoukkoon pääsee myös Malbec, vaikka monet yhdistävätkin sen surutta Argentiinan suunnille. Argentiinasta tuleekin toki oikein mukiinmeneviä Malbeceja, mutta Lounais-Ranskassa edelleen hyvin arvostettu Cahorsin viinialue tuottaa erinomaisia, tummanpuhuvia ja täyteläisen marjaisia viinejä.

Tempranillo: Tempranillo on Espanjan tärkein rypälelajike ja sitä tuotetaan paljon arvostetulla Riojan alueella. Tempranilloa tapaa paljon myös Portugalissa. ”Tempranillo on lajike, joka on hyvin altis ilmastonmuutokselle, koska se kypsyy varhain ja viihtyy isoissa lämpötilaeroissa”, Virkki taustoittaa.

Nebbiolo: Nebbiolo on kasvupaikastaan hyvin tarkka sekä vaativa rypäle ja se tuottaa melko pienen sadon. Nebbiolosta thedään upeat Brunellot ja Barolot. ”Nebbiolo on iso viini ja se pitää aukaista hengittelemään hyvissä ajoin”, vinkkaa Virkki.

Sangiovese: Sangiovese on Italian yleisin rypälelajike ja siitä valmistuukin muun muassa Chiantit. Sitä viljellään erityisesti Toscanan ja Keski-Italian alueilla.

Kuvien viinit:

Plan B Shiraz 2019
Hinta: 14,79€

Vietti Perbacco Nebbiolo 2020
Hinta: 31,98€

Pradorey Adaro 2021
Hinta: 19,80€

Antinori Peppoli Chianti
Hinta: 20,89€

Septima Tierra Los Chacayes Malbec 2020
Hinta:15,89€

Fernand Engel Pinot Noir Elevé en Fût de Chêne 2021
Hinta: 22,98€

punaviinitietoutta

Tiesitkö, että…

  • Nebbioloa kutsutaan usein rypäleiden kuninkaaksi ja se tunnetaan paikallisesti myös nimellä Spanna?
  • Tempranilloa viljellään myös Australiassa?
  • Ranskassa samaa rypälettä kutsutaan Syrah ja Euroopan ulkopuolella Shiraz?
  • Malbec-päivää vietetään 17.4.? Laitahan kalenteriin!

Lue lisää punaviinirypäleistä Viinipostin artikkelista: Tummat rypäleet – mitä tulisi tietää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *