Rakastettu Riesling -luottopakki parsasesonkiin!
Kaupallinen yhteistyö: Viiniposti
Riesling ja parsa vaan yksinkertaisesti sopii yhteen. Halusin sanoa sen heti kättelyssä. En pääse tästä asiasta yli enkä ympäri. Olen tämän Riesling-rypäleeseen keskittyvän yhteistyön, ja alkaneen parsasesongin, myötä kokeillut parsaa eri muodoissa sekä erilaisten ”riislinkien” parina ja nyt se on vihdoin virallista. Parsa <3 Riesling.
”jostain syystä riesling on aina trendikäs”
Haastattelin tätä artikkelia varten jälleen luotto-viiniasiantuntijaani Viinipostin Jaana Virkkiä. Halusin tietää, miksi kaikki rakastavat Rieslingiä ja mikä siinä nyt sitten on niin erikoista, että se on aina trendikäs valinta esimerkiksi kesäterassilla.
Ensimmäiset maininnat Rieslingin viljelystä Saksassa ovat jo 1400-luvulta ja se onkin valkoisista rypälelajikkeista yksi maineikkaimpia.
”Riesling on monipuolinen rypäle, joka ikääntyy hyvin korkean hapokkuutensa takia. Saksassa sitä viljellään kaikilla viinialueilla ja myös Itävallassa sekä Ranskan Alsacessa. Se on levinnyt myös uuteen maailmaan.”
Monelle kuitenkin tulee ensimmäisenä mieleen Rieslingistä Saksa, niin myös allekirjoittaneelle. Tässäkin postauksessa saksalaiset Rieslingit ovat hyvin edustettuina, sillä se on Saksan tärkein rypäelelajike. Viinialueista Mosel ja Rheingau ovat tunnetuimpia Rieslingin tuottajia. Myös Ranskan Alsace on todella tunnettu erinomaisista Rieslingeistään.
Rieslingille tyypillistä on raikkaus ja mineraalisuus. Kehittyneissä Rieslingeissä on usein petrolia muistuttava tuoksu.
”Riesling on fantastinen ruokaviini! Kuiva Riesling menee esimerkiksi kalan tai kanan kanssa ja puolikuiva toimii loistavasti mausteisen aasialaisen keittiön parina. Makeampaa Rieslingiä voi nauttia vaikka juustojen kanssa”, Virkki vinkkaa.
riesling ja parsa on vaan kerrassaan lyömätön yhdistelmä
Loppuun vielä muistutuksena, että parsasesonkia vietetään aina kesäkuulle asti. Riesling menee melkein minkä ruoan kanssa tahansa, mutta minun lähes kansallisesti edustavan empiirisen tutkimukseni (edustettuna ovat olleet joukko helsinkiläisiä noin 30-45 -vuotiaita henkilöitä) mukaan Riesling on parhaimmillaan parsan kanssa. Parsapiirakka, parsakeitto, parsaa ja kuhaa, parsaa ja parmankinkkua, parsaa keitettynä ja parsaa grillattuna. Parsaa hollandaise. Ihan kaikki muodot käy, mutta Riesling pysyy!
Riesling on muuten yleisesti ottaen aina hinta-laatusuhteeltaan oiva valinta.
Kuvien viinit:
- Kendermanns Classic Riesling 2020 (11,49€)
- Saksa
- ”Älyttömän hyvä esimerkki perus-Rieslingistä!”
- Save Water Drink Riesling Feinherb 2021 (13,90€)
- Saksa
- Mainio nautiskeluviini kesäiltoihin.
- Prinz Von Hessen Riesling Feinherb 2020 (16,49€)
- Saksa
- Viinintekijät ovat suoraan jälkeläisiä ”Suomen kuninkaasta” ja siksi myös pullossa on Suomen lippu.
- ”Upea ruokaviini! Kerroksellisuutta ja makua!”
- Plan B Riesling 2022 (15,98€)
- Australia
- ”Lempeä viini, sopii erityisesti itämaisen ruoan kanssa.”
- Plan B! on mielenkiintoinen talo ja viinintekijä, muusikko Terry Chellappah, jolle viinin tekeminen oli ihan oikeasti ”Plan B”
- Fernand Engel Riesling Grand Cru Praelatenberg 2020 (24,95€)
- Ranska
- ”Oikein kuiva, iso Riesling. Jalohomeisia rypäleitä, tuo mineraalisuutta ja petrolia.”
- Domaine Fernand Engel on aivan mieletön talo ja Alsacen luomutotuotannon pioneeri!
Lue myös: Kiistelty Chardonnay
PS. Ensi kerralla tutkimme Sauvignon Blancia. Siitä tulee hirveän mielenkiintoista!