Hae
Sarkasmia ja shampanjaa

Rakastettu Riesling -luottopakki parsasesonkiin!

Kaupallinen yhteistyö: Viiniposti

Riesling ja parsa vaan yksinkertaisesti sopii yhteen. Halusin sanoa sen heti kättelyssä. En pääse tästä asiasta yli enkä ympäri. Olen tämän Riesling-rypäleeseen keskittyvän yhteistyön, ja alkaneen parsasesongin, myötä kokeillut parsaa eri muodoissa sekä erilaisten ”riislinkien” parina ja nyt se on vihdoin virallista. Parsa <3 Riesling.

”jostain syystä riesling on aina trendikäs”

Haastattelin tätä artikkelia varten jälleen luotto-viiniasiantuntijaani Viinipostin Jaana Virkkiä. Halusin tietää, miksi kaikki rakastavat Rieslingiä ja mikä siinä nyt sitten on niin erikoista, että se on aina trendikäs valinta esimerkiksi kesäterassilla.

Ensimmäiset maininnat Rieslingin viljelystä Saksassa ovat jo 1400-luvulta ja se onkin valkoisista rypälelajikkeista yksi maineikkaimpia.

”Riesling on monipuolinen rypäle, joka ikääntyy hyvin korkean hapokkuutensa takia. Saksassa sitä viljellään kaikilla viinialueilla ja myös Itävallassa sekä Ranskan Alsacessa. Se on levinnyt myös uuteen maailmaan.”

Monelle kuitenkin tulee ensimmäisenä mieleen Rieslingistä Saksa, niin myös allekirjoittaneelle. Tässäkin postauksessa saksalaiset Rieslingit ovat hyvin edustettuina, sillä se on Saksan tärkein rypäelelajike. Viinialueista Mosel ja Rheingau ovat tunnetuimpia Rieslingin tuottajia. Myös Ranskan Alsace on todella tunnettu erinomaisista Rieslingeistään.

Rieslingille tyypillistä on raikkaus ja mineraalisuus. Kehittyneissä Rieslingeissä on usein petrolia muistuttava tuoksu.

”Riesling on fantastinen ruokaviini! Kuiva Riesling menee esimerkiksi kalan tai kanan kanssa ja puolikuiva toimii loistavasti mausteisen aasialaisen keittiön parina. Makeampaa Rieslingiä voi nauttia vaikka juustojen kanssa”, Virkki vinkkaa.

riesling ja parsa on vaan kerrassaan lyömätön yhdistelmä

Loppuun vielä muistutuksena, että parsasesonkia vietetään aina kesäkuulle asti. Riesling menee melkein minkä ruoan kanssa tahansa, mutta minun lähes kansallisesti edustavan empiirisen tutkimukseni (edustettuna ovat olleet joukko helsinkiläisiä noin 30-45 -vuotiaita henkilöitä) mukaan Riesling on parhaimmillaan parsan kanssa. Parsapiirakka, parsakeitto, parsaa ja kuhaa, parsaa ja parmankinkkua, parsaa keitettynä ja parsaa grillattuna. Parsaa hollandaise. Ihan kaikki muodot käy, mutta Riesling pysyy!

Riesling on muuten yleisesti ottaen aina hinta-laatusuhteeltaan oiva valinta.

Kuvien viinit:

Lue myös: Kiistelty Chardonnay

PS. Ensi kerralla tutkimme Sauvignon Blancia. Siitä tulee hirveän mielenkiintoista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *