Hae
Sarkasmia ja shampanjaa

Kiistelty Chardonnay

Kaupallinen yhteistyö: Viiniposti

Joitakin vuosia sitten osallistuin viinitastingiin, jonka aiheena oli Chardonnay. Silloin viimeistään oivalsin, miten upea ja monipuolinen rypäle onkaan kyseessä. Chardonnayta viljellään ympäri maailman. Rypäleen koti on Ranskan Burgundissa, ja alueella viljellään lähes yksinomaan Chardonnayta. Esimerkiksi Chablis-viinialueen viinit ovat todella arvostettuja. Maaperä vaikuttaa viinin makuun merkittävästi ja alueen viinit ovat elegantteja, hapokkaita ja raikkaita.

Alue on ollut satoja miljoonia vuosia sitten merenpohjaa ja se vaikuttaa edelleen, sillä viiniköynnös menee syvälle ja löytää sieltä makuja ja nyansseja. Chablis on malliesimerkki siitä, miten paljon ilmasto ja maaperä vaikuttavat viinin makuun” kertoo Viinipostin asiantuntija Jaana Virkki.

Myös valmistusmenetelmä vaikuttaa merkittävästi. Chardonnayt kestävät hyvin tammikypsytystä. Tammitetut Chardonnayt ovat yleensä paksun hedelmäisiä. Olen itse tammitetun Chardonnayn ystävä ja itse asiassa meidän hääviininäkin oli 4kk tammessa levännyt Chardonnay. Valitsimme häihin ruoat viinin mukaan, eikä toisinpäin. Toinen menetelmä, jota tämän rypäleen kohdalla usein käytetään, on malolaktinen käyminen.

Prosessissa bakteerit muuttavat omenahapon maitohapoiksi. Menetelmä  pyöristää viinin makua ja antaa pienen kermaisen tunteen, joka helposti saattaa sekoittua tunteeseen, että viini on ollut tammessa” Virkki taustottaa.

 

Chardonnay on todellinen kameleontti

Rypälettä kutsutaan viinien kameleontiksi, eikä suotta.  Viini mukautuu maaperään. Jos alue on lämmin, saadaan raskaampia ja hedelmäisempiä viinejä kun taas viileämmillä alueilla tulee raikkaampia sekä hapokkaampia. Alla muutama fakta Chardonnaysta:

  • Kaikkialla viinimaailmassa viljelty rypäle ja erittäin suosittu uudessa maailmassa.
  • Rypäle soveltuu hyvin tammikypsytykseen.
  • Chardonnay on kuitenkin mainettaan parempi monessa: Burgundin viinien lisäksi upeat, usein pitkäikäiset, Chablis-viinit syntyvät siitä ja hyvien kuohuviinien, mm. samppanjan valmistuksessa se on välttämätön. Ainoa rypäle blanc de blancs – samppanjoissa.
  • Tyypillisiä aromeja: kuivatut ja trooppiset hedelmät, omena, voi, pähkinä, vanilja ja toffee (erityisesti tammitetuissa).
  • Ruoka: useimmat kalaruoat, etenkin rasvaiset, äyriäiset ja tuhdimmat tammitetut sopivat myös vaalealle lihalle ja linturuoille

Lähde: Viiniposti

ABC -Anything But Chardonnay

Koska Chardonnay on niin monipuolinen rypäle ja suosittu myös uuden maailman viinintekijöiden keskuudessa, sitä on saatavilla runsaasti. Suuren tarjonnan myötä viinifriikkien keskuudessa on syntynyt sanonta ABC, eli mitä tahansa muuta kuin Chardonnayta. Virkki pohtii ilmiön alkuperää sanoen, että 2000-luvun alussa tehtiin paljon todella raskasta tammitettua Chardonnayta, johon monet kyllästyivät. Samalla ihanan kepeät Chardonnayt jäivät varjoon. Nykyään rypäle on taas nostanut arvostustaan, onhan se muun muassa yksi samppanjarypäleistä.

Minua itseäni kiehtoo juurikin rypäleen monipuolisuus ja moniulotteisuus. Olen itse isojen viinien ystävä ja mitä tammisempi, paahteisempi tai pyöreämpi Chardonnay, sen parempi.

Chardonnay-viinisuositukset

Jaana Virkki kokosi listan viinejä Chardonnaysta kiinnostuneille. Joukossa on hyvinkin hedelmäisiä ja kepeitä viinejä, mutta myös isompia ja pyöreämpiä tyylejä. Suurin osa näistä on ranskalaisia, onhan se Chardonnayn koti. Mielestäni kuitenkin myös Espanjasta tulee oikein hyvää Chardonnayta ja listalla oleva Raimat onkin yksi luottoviinejäni!

  • Château de la Greffière Mâcon Vieilles Vignes 21,90€
    Ranska
    Pirteä ja hedelmäinen, ihanan monipuolinen viini!
    ”Yksi omia suosikkejani kesäisten makujen ja salaattien kanssa. Menee hyvin yhteen kalojen, kevyiden pastojen ja keittojen kanssa”, Virkki kertoo.

  • Raimat Castell Chardonnay Organic, 11,99€
    Espanja
    Pirteä ja hedelmäinen luomuviini, loistava seurusteluviini
    ”Aivan mainio ruokaviini, todella hedelmäinen. Keltaista hedelmää, aprikoosia, luumua. Erikoisen viinistä tekee se, että rypäleitä kerätään kolmessa eri kypsyysvaiheessa.”



  • Crafty Hedgehog Chardonnay Organic 13,90€
    Ranska
    Pirteä ja hedelmäinen, sopii erityisen hyvin salaatin pariksi. Kavereiden kesken “siiliviini”
    ”Mukavan raikas ja hyvin tyypillinen äyriäisviini. Kasvaa kalkkikivisessä maaperässä ja viinissä on kivaa hapokkuutta.”

  • Louis Latour Bourgogne Chardonnay 0.375 l 12,80€
    Ranska
    Vivahteikas ja ryhdikäs
    ”Iso viini Bourgognen alueelta. Talolla on alueella eniten Grand Cru-tarhoja. Viini on ryhdikäs ja runsaan hedelmäinen.”
     
  • Régnard Chablis Grand Régnard 47,98€
    Ranska
    Vivahteikas ja ryhdikäs. Kyllä Chablis on vaan aina ihan omaa luokkaansa <3
    Talon lippulaivaviini. Siinä mielessä erikoinen Chablis, että viinintekijä ei ole suuri tammen ystävä ja tämä viini tehdään terästankissa, Malolaktisen käymisen ansiosta viini on pehmeä ja pyöreä, melkein pureksittava.”


Minä olen myös erittäin suuri Blanc de Blancs -samppanjoiden ystävä. Mitä runsaampi ja paahteisempi, sen parempi. Yksi omia suosikkejani on esimerkiksi tämä upea Chardonnay-vetoisen talon Ruinartin taidonnäyte: Ruinart Blanc de Blancs Champagne Brut 89,98€

Lue myös: Näin järjestät rennon viinitastingin

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *