Hae
Sarkasmia ja shampanjaa

Charles Heidsieck -unelmieni matka samppanjataloon

*PR-matka, jonka tarjosi Viiniposti ja Charles Heidsieck

Sanoin syksyllä 2019 Vaikuttajamedian koulutuksessa, että suurin unelma blogin suhteen olisi päästä matkalle samppanjatilalle. Hassua, miten unelmilla on tapana toteutua.

Nimittäin eipä aikaakaan, kun sain kuin sainkin kutsun Charles Heidsieckille yhteistyökumppaniltani Viinipostilta. Pandemiahaasteiden jälkeen marraskuun lopulla pääsimme vihdoin matkaan!

En voi edes sanoin kuvailla, miten upea matka oli ja miten kiitollinen olen siitä, että juuri minä pääsin mukaan reissuun. Ja missä seurassa! Paikalla oli todellisia viinin asiantuntijoita: pitkän linjan toimittajia, sommeljereja sekä ravintoloitsijoita. Ja minä!

charles heidsieck: mahtavaa seuraa, mainiota ruokaa ja upeaa samppanjaa

Majoituimme Reimsissä, jonne matkustimme Pariisista junalla. Myös jouluvaloihin pukeutuneena kaupunki oli sangen hurmaava, mutta voin kuvitella, miten ihana se lienee keväisin. Kävimme läheisessä viiniköynnösten reunustamassa kylässä, jossa pääsimme tutustumaan samppanjanvalmistuksen saloihin yhdessä Charles Heidsieckin kellarimestarin Cyril Brun johdolla. Charles Heidsieckin Brut Reservestä eli talon vakiosamppanjasta, kellarimestarin taidonnäytteestä, sanotaan Viinipostin nettisivuilla seuraavaa:

”Vakiosamppanja, josta talon tyyli yleensä tunnistetaan, valmistetaan kunkin vuoden sadosta ja siihen lisätään nk. reserve-viinejä kellarimestarin määrittelemässä suhteessa. Reserve-viinit ovat parhaina vuosina varastoituja, laadukkaita viinejä, joiden avulla samppanjan laatu pidetään tasaisena satovuosien vaihteluista huolimatta.

Charles Heidsieck Brut Réserve -vakiosamppanjassa 8-10 vuotta vanhojen reserve–viinien osuus on peräti 40 % eli reilusti enemmän kuin yleensä. Satokauden viinit on valmistettu kaikista kolmesta lajikkeesta: Pinot Noir antaa sekoitukseen rakennetta, Pinot Meunier hedelmäisyyttä ja Chardonnay raikkautta ja eleganssia. Lisäksi samppanja kypsyy pitkään, peräti kolme vuotta, talon ainutlaatuisissa, roomalaisajalta peräisin olevissa kalkkikellareissa.

Charles Heidsieck Brut Réserve on syvän kullankeltaisen värinen samppanja, jonka tuoksu on moniulotteinen ja houkutteleva: tuoretta briossia, paahdettua kahvipapua, mangoa, aprikoosia, pistaasia ja mantelia. Suussa kuiva, hapokas ja mousseltaan intensiivinen. Maussa luumua, kypsää kirsikkaa ja kerroksittain nugaata ja kermaisuutta, pitkässä jälkimaussa hiven vaniljaa ja praliinia. Kypsä ja syvä viini runsaan reserveviinien määrän ja pitkän pullokypsytyksen ansiosta.

Samppanja sopii sellaisenaan nautittavaksi mutta voit parittaa sen myös esimerkiksi ostereiden, foie gras’n, pata negra-kinkun, katkarapujen ja kypsien juustojen kanssa.”

Oli todella mielenkiintoista tavata tällainen samppanjan todellinen ammattilainen. Cyril paljasti, että hänellä on kahdeksan henkilön tiimi, mutta hänen nenänsä ja makuaistinsa sanoo lopullisen tuomion sopivasta yhdistelmästä.

Keskustelimme paljon muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Champagnen alueella sekä nykyisistä ja tulevista trendeistä. (Vinkki: Chardonnay sekä rosee on nyt pinnalla ja tarkkailkaa mielenkiinnolla ja uteliaisuudella englantilaisia kuohuviinejä.)

Pääsimme myös maistelemaan kypsymässä olevaa Pinot Meunier -rypälettä suoraan tammitynnyreistä. Tämä oli todella ainutlaatuinen kokemus.

champagne charlie

Seuraavana päivänä vierailimme itse Charles Heidsieckin samppanjatalossa sekä kuuluisissa kalkkikellareissa, jossa samppanjat kypsyvät ja tanssivat. Kellarikierroksen jälkeen maistelimme upeita samppanjoita, kuulimme tarinoita itse ”Champagne Charliesta” ja söimme maittavan lounaan -kuplivan kera tietenkin.

Muistin jälleen kerran, miten fantastisen monipuolinen ruokajuoma samppanja onkaan. Erityisesti roseesamppanja kaikkine nyansseineen. Myös vintage-samppanjoille on aina erityinen paikka sydämessäni.

Opin myös, että joskus on parempi juoda viini nuorena ja toisinaan sen on todellakin hyvä antaa levätä vielä muutama vuosi. Esimerkiksi tastingissa maistetut Charles Heidsieck Rosé Brut Reserve 2015 ja 2017 olivat kuin aivan eri viini.

Tastingissa maistellut samppanjat:

Lounaaksi nautimme:

  • Hanhenmaksamurua ja ankanrintaa lehtitaikinan sisällä. Paritus: Charles Heidsieck Rosé Millessime 2008
  • Grillattua meribassia, paistettuja perunoita ja kasviksia. Paritus: Charles Heidsieck Millessime 2012
  • Hyvin kypsytettyjä juustoja. Paritus: Charles Heidsieck Blancs des Millenaires 2006
  • Haudutettuja päärynöitä ja omenoita Tarte tatin-tyyliin, kahvia.

Kaikki ruoat ja juomat olivat taivaallisen hyviä, mutta juuston ja Chardonnayn ystävänä mieleeni jäi erityisesti Blancs des Millenaires 2006 kera ranskalaisten juustojen. Erinomainen valinta esimerkiksi joulupöytään. Meidän joulupöydässämme tullaan muuten nauttimaan aperitiivina Charles Heidsieckin Brut Reserve, eli talon vakiosamppanja, jonka ostin tuliaisiksi pienestä pariisilaisesta viinikaupasta. Sitä löytyy toki myös kotimaisesta monopolista.

 

Kiitos vielä kerran matkaseurueelle, ViinipostilleSannalle,Ravintola Vinkkelin Antille sekä Jyväskylän poppoolle.

Lue myös: Asiantuntija vastaa: Mikä on paras lasi viinille? ”Kun haluaa maistella, kannattaa unohtaa huilut ja maljat!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *