Hae
Sarkasmia ja shampanjaa

Viisi vinkkiä vastuullisempaan joulunodotukseen

On aivan älytöntä, miten joulun kulutushysteria on tänä päivänä valunut jo joulukalentereihin ja marraskuun puolelle. (En nyt edes aloita mustasta perjantaista…) Vuosi vuodelta lahjat ja hössötys näyttelevät minun joulussani pienempää roolia. Haluan joulultani rauhaa, hiljaisuutta, yhdessäoloa, hyvää ruokaa, vähän Amaronea ja lautapelien pelailua kiireettömästi.

vinkkejä vastuullisempaan jouluun lapsiperheessä

  1. Osta kestokalenteri, jonne voi laittaa mitä vain (me laitoimme karamellejä tänä vuonna) tai suosi perinteisiä kuvakalentereita. Meillä on perheessä tapana avata luukut vuorotellen. Näin kalenterien määrä pysyy maltillisena ja lapsi oppii jakamista.
  2. Tee hyvää. Minä lahjoitan perinteisesti suvun aikuisten joululahjoihin varatut rahat Hope Ry:lle vähävaraisten lasten harrastustoiminnan tukemiseen. Harrastus on paras lahja, jonka lapsi voi saada.
  3. Pohdi, mikä on joulussa tärkeintä ja toimi sen mukaan. Onko se ruoka, yhdessäolo vai lahjojen määrä?  Me olemme tehneet tänä vuonna päätöksen jakaa suvun yhteisessä joulunvietossa vain yhdet lahjat. Näin opetamme lapsille, että joulussa tärkeintä on yhdessäolo. Muutenkin meidän perheen lahjamäärän on kohtuullisen pieni, koska lapsi on toivonut vain kaksi lelua. Olemme kannustaneet sukulaisia ostamaan nämä lelut yhteislahjoina tai antamaan aineettomia lahjoja, kuten elämyksiä (museot, Hoplop…) En myöskään halua tilannetta aattona, että lapset alkavat vertailla saamiaan pakettien määriä. Saati että se korreloisi jotenkin kiltteyteen.
  4. Mitä joulupöytään? Valitse suosikkeja, enemmän kasvisvaihtoehtoja ja ylipäätään vähemmän ruokaa. Joulun ruokahävikki on aivan järkyttävää ja olisi vältettävissä sillä, että älä vittu osta sitä lanttulaatikkoa, josta kukaan ei tykkää ja eikö nyt pienempikin possunpylly riittäisi. Minun mielestäni laatu korvaa määrän.
  5. Malttia koristeluun. Juhlasesonkinakaan ei tarvitse ostaa mitään uutta tai turhaa paskaa. Itse tyypillisesti hankin kyllä muutaman täydentävän kuusenkoristeen, yleensä kirppikseltä. Tänä vuonna ostin kaksi kallisarvoista joulukuusenkoristetta saksalaiselta joulutorilta. Itse kuusi palvelee jo kuudetta vuotta. (Ja palvelkoot vielä triplasti saman verran, koska luin jostain, että muovikuusta pitää käyttää ainakin 15 vuotta, jotta se tulisi ekologisemmaksi kuin vuotuinen luonnonkuusi.)

Alla vielä listattuna minulle tärkeitä perinteitä jouluun ja sen odotukseen:

  • Piparkakkutalon tekeminen lapsen kanssa. (Tämä on verrattain uusi perinne.)
  • Joulutorttujen leipominen.
  • Joulutorilla käynti.
  • Lontoossa asuvien ystävieni lähettämän joulukortin odottaminen.
  • Riisipuuro. (Aloitin riisipuuro- ja glögikauden jo lokakuun lopulla.)
  • Itsenäisyyspäivänä syömme uuniperunoita ja katsomme Tuntemattoman sotilaan.
  • Katson aina aattona Joulupukin kuuman linjan.
  • Jouluna menemme saunaan jo aamupäivällä.
  • Jouluaattona käyn joulukirkossa. Tänä vuonna ajattelin myös käydä Hietaniemen hautausmaalle sytyttämässä kynttilät muualla lepäävien sekä Karjalaan jääneiden muistolle. Kiuruvedellä ollessani käyn isovanhempieni haudalla.
  • Joulupöydän suosikkejani on kaikki kalat, savupeura, saaristolaisleipä ja jälkiruokajuustot.

Mainittakoon vielä, että meillä on kotona aina lahjat koko joulukuun kuusen alla sitä mukaa, kun niitä ilmaantuu. Lapsi uskoo kyllä joulupukkiin (koska aloitimme huijauksen kun hän oli ihan pieni, enkä minä ollut yhtä tiedostava, ja nyt olen liian syvällä valheiden verkossa). En kuitenkaan halua, että lapsi kuvittelee, että joululahjojen määrä korreloi kiltteyteen. Se on typerää. Olen myös sanonut lahjoja paketoidessani ihan rehellisesti, että olen tässä tonttuhommissa, koska joulupukki tarvitsee aikuisten apua.

Millaisia jouluperinteitä teillä on?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *