Hae
Sarkasmia ja shampanjaa

Miksi lähden reissuun, vaikka olen huolissani ilmastosta ja pandemia jyllää?

Olen kertonut aiemmin, että yksi suurimpia haaveitani olisi päästä samppanjatilalle. Tämä haave oli hyvin lähellä toteutumista keväällä 2020 kun sain yhteistyökumppaniltani Viinipostilta kutsun PR-matkalle Reimsiin Charles Heidsieckin tilalle. Sitten tuli globaali pandemia ja reissu siirtyi useampaan otteeseen. Nyt se on kuitenkin tapahtumassa marraskuun viimeisellä viikolla!

Tämä lentomatka on koronan vuoksi ensimmäinen lähes kahteen vuoteen. Miksi lähden reissuun, vaikka olen huolissani ilmastosta ja pandemia edelleen jyllää?

Mitä koronaan tulee, se ei tule häviämään maapallolta. Olen tuplarokotettu, ja koen matkustamisen turvalliseksi. Aion toki välttää tungosta ja huolehtia käsihygieniasta, kuten toimin Suomessakin.

Sitten tämä lentoasia. En voi väittää, etteikö se aiheuttaisi minulle omantunnontuskia. Jotta ilmaston lämpeneminen voitaisiin rajoittaa 1,5 asteeseen, henkilökohtaiset päästöt tulisi olla 2,500 kg hiilidioksidiekvivalenttia vuodessa tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. (Suomalaisten keskimääräinen hiilijalanjälki on tällä hetkellä noin 10k vuodessa, joten työnsarkaa on.)

Olen puhunut tästä lentämisasiasta paljon Instagramin puolella, mutta en täällä blogissa. Yksilön lentomatkoja monesti kytätään tässä ilmastokeskustelussa vähän liiaksikin. Esimerkiksi pikamuoti saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä. Kuitenkin on sanomattakin selvää, että 2,5k vuosibudjettiin ei kovin montaa lentomatkaa kestävästi mahdu. On myös selvää, että päästövähennyksiä on tehtävä runsaasti joka sektorilla niin valtioiden, yritysten kuin yksilöidenkin.

Mekko: Ivana Helsinki Kengät: Acne Molemmat on ostettu käytettynä vuonna 2019 Töölön Relovesta.

matkojeni tulevaisuus

Entisenä matkaoppaana ja lentoemäntänä en voi sanoa, että lentämisen ja matkailun ylipäätään on loputtava. Kestävässä matkailussa tulisi toki suosia junamatkailua ja hidasta matkaamista muutenkin. Kuitenkin jos lennät, valitse suora lento, kompensoi päästöt luotettavalle taholle ja suosi lentoyhtiöitä, joilla on uusi kalusto sekä hyvä täyttöaste. Pakkaa kevyesti.

Minä en ole valmis täysin luopumaan matkustamisesta ulkomaille. Olen valmis kompensoimaan sekä karsimaan entisestään muilla elämän osa-alueilla, kuten ruokavalio, asumisen ja liikkumisen päästöt sekä tavarat ja vaatteet. Pyrin myös matkustamaan nyt ja jatkossa harvemmin sekä pidempiä aikoja kerrallaan. Olen myös valmis lisäämään maata pitkin tehtäviä matkoja reippaasti.

Esimerkkinä nyt tämä PR-matka. En halunnut lentää minnekään vain muutamaksi päiväksi. Otin siis koko viikoksi talvilomaa ja pyysin matkan järjestävää tahoa varaamaan minulle vain yhdensuuntaisen lentolipun. Samppanjatilavierailun jälkeen jään muutamaksi pöiväksi Pariisiin, josta matkustan junalla viikonlopuksi Frankfurtiin ystäväni luo. Lennän sieltä sunnuntaina kotiin. Aiemmin olisin luultavasti tehnyt kolme reissua: PR-matkan samppanjatilalle, viikonloppumatkan Pariisiin ja toisen Frankfurtiin.

Ensi keväälle on myös suunnitteilla yhdistetty puolentoista viikon työ-ja lomamatka Lontooseen, jonne (ennen pandemiaa) tyypillisesti matkustin kahdesti vuodessa tapaamaan siellä asuvia ystäviäni. Olen myös lähdössä Portugaliin perheen kanssa niin ikään keväältä 2020 siirretylle matkalle Ericeraan ja Lissaboniin yhteensä 10 päiväksi. Kesäloman vietämme Suomessa matkustaen junalla ja autolla Lappiin. Alun perin suunnittelimme ensi kesänä matkaa maata pitkin Keski-Eurooppaan, mutta siirsimme sen tulevaisuuteen, koska vuoden kuluttua meillä olisi haaveena matkustaa, maata pitkin niin ikään, vähintään kuukaudeksi etätöihin Espanjaan nyt kun se on vielä mahdollista ennen kuin jälkeläinen aloittaa esikoulun.

Lue myös: Kevään reissut ja ajatuksia ilmastonmuutoskeskustelussa syyllistämisestä

Alla vielä muutamia keinoja, joiden avulla olen saanut laskettua viime vuosina omia päästöjäni arjessa:

  • Lopetin jo vuosia sitten pikamuodin ostamisen. Suosin second handia ihan kaikissa hankinnoissani ja ostan vain tarpeeseen. Korjaan rikkinäiset vaatteet ja tavarat.
  • En ole ostanut uutta puhelinta viiteen vuoteen.
  • Suosin julkista liikennettä, kävelyä ja pyöräilyä.
  • Vaihdoimme auton hybridiin.
  • Hankimme ilmalämpöpumpun.
  • Käytämme fossiilitonta sähköä.
  • Olen harventanut hiustenpesuväliä ja vietän suihkussa lyhyempiä aikoja.
  • En käytä puhelinta iltaisin ja olen vähentänyt television ja suoratoistopalvelujen katsomista.
  • Syön enemmän kasvisruokaa kuin ennen. Lihan ja kananmunat ostan punalapuissa. Olen myös vähentänyt maitotuotteiden kulutusta reilusti.
  • Myös tärkein: Äänestän ilmastoasiat edellä.

PS. Postauksen kuvat eivät liity aiheeseen. Otin ne kun olin staycationilla kotikaupungissani Lapland Hotels Bulevardissa. (Huoneesta saatu alennusta Vaikuttajamedian syntymäpäivien kunniaksi.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *