Hae
Sarkasmia ja shampanjaa

15 vinkkiä hiilijalanjäljen pienentämiseen

Tänään on maailman ylikulutuspäivä. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten me suomalaiset, tarvitsisimme kolme ja puoli maapalloa. Se on aika hurjaa ja surullista.

Usein keskustellessani ihmisten kanssa ilmastoasioista, kuulen, että ei yksilön valinnoilla ole mitään merkitystä, koska kiinalaiset saastuttaa, jenkit ei sitoudu sopimuksiin ja ei tässä pieni ihminen voi teollisuuden päästöjen rinnalla mitään tehdä.

Ilmeeni kun kuulen moisia argumentteja.

 

Ilmastokriisi on meidän jokaisen vastuulla. Valtioiden, yritysten, ihmisten. Jokaisen on ponnisteltava sen eteen, että elämäntapamme muuttuisi kestävämmäksi. Minun mielestäni se tarkoittaa sitä, että jokainen miettii tahoillaan, mitä minä olisin valmis tekemään ilmaston eteen ja mistä voisin kestävästi karsia. Pysyvät muutokset tapahtuvat pienin askelin.

Suomen hiilidioksidipäästöistä yli 60% syntyy kotitalouksien päästöistä. (Lähde: Rinna Saramäki, 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman) Keskimääräisen suomalaisen hiilijalanjälki on kymmenisen tuhatta hiilidioksidiekvivalenttikiloa vuodessa. Kestävällä tasolla kulutus olisi noin parin tonnin luokkaa.

minun hiilijalanjälkeni

Olen tehnyt Sitran elämäntapatestin parisen vuotta sitten. Tuolloin lukema oli aikalailla testin tehneiden keskiarvoa lähellä, seitsemän tuhannen pintaan. Tein testin jokin aika sitten uudelleen ja hiilijalanjälkeni oli yli puolet pienempi. Suurin syy hiilijalanjäljen puolittumiseen on tietenkin koronapandemian takia loppunut ulkomaille matkustaminen. Myös se, että teen pääsääntöisesti etätöitä, vaikuttaa. Olen myös hankkinut pyörän ja hyötyliikun ylipäätään enemmän kuin ennen. En käytä autoa arjessa. Ostan vain tarpeeseen ja ensisijaisesti käytettyä. Kodissa on nykyään ilmalämpöpumppu.

Suurin ilmastopaheeni on ruoka, kahvi ja viini. Vaikka olen lisännyt kasvisruoan osuutta ja vaihtanut kahvimaidon kauraiseen, käytämme edelleen liikaa maitotuotteita, lihaa, kalaa ja kananmunia.

Minulle seuraava askel onkin haastaa itseni kokeilemaan vielä enemmän kasvisruokaa, selvittää viinin ympäristövaikutuksia, jatkaa hyötyliikuntaa ja autottomuuskokeilua sekä kannustaa edelleen muitakin pohtimaan omaa kulutustaan. Äänestän myös kuntavaaleissa ensisijaisesti ilmastofiksusti.

En koe, että olisin joutunut luopumaan mistään, vaikka toki ulkomailla asuvia ystäviä onkin ikävä. En toki aio valehdella, että en enää koskaan matkustaisi lentäen (etenkin kun on kaksi viime vuodelta peruuntunutta matkaa siirretty tulevaisuuteen) mutta varmasti pyrin jatkossakin vähentämään. Haaveilen myös junamatkailusta Keski- Euroopassa.

Voit testata oman hiilijalanjälkesi täällä: https://elamantapatesti.sitra.fi/

Lomailimme hiljattain Saariselällä.

Alla listattuna vielä viisitoista helppoa keinoa oman hiilijalanjäljen pienentämiseen:

  1. Kilpailuta sähkösopimus. Vaihda fossiilivapaaseen sähköön.
  2. Korjaa rikkinäinen vaate.
  3. Hanki vain tarpeeseen ja pidä listaa hankinnoista.
  4. Selvitä ekologinen vaihtoehto seuraavalle vaatehankinnallesi.
  5. Suosi second handia.
  6. Lainaa harvoin tarvittavia tavaroita ostamisen sijaan.
  7. Laske, kuinka paljon voisit ajaa taksilla, jos luopuisit autosta tai kakkosautosta.
  8. Kävele tai pyöräile matka, jonka yleensä autoilet.
  9. Lennä harvemmin ja kompensoi päästöt.
  10. Äänestä kaikissa vaaleissa ilmastoasiat mielessä.
  11. Tutki, paljonko ruokaa taloudessasi menee hävikkiin ja selvitä, miksi.
  12. Syö kotimaista villikalaa.
  13. Pidä kasvisruokapäivä viikossa.
  14. Kokeile riisin sijaan kotimaista ohraa.
  15. Osta alennuslaputettuja tuotteita.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *