Hae
Sarkasmia ja shampanjaa

10+1 helppoa keinoa olla ekologisempi

Ilmastonmuutoskeskustelussa monella on syyllistävä maailmanlopun asenne. On totta, että tilanne on vakava ja tarvitaan isoja muutoksia, poliittisia päätöksiä sekä globaaleja sopimuksia. Kuitenkin minä olen sitä mieltä, että jokainen voi vaikuttaa.

Muutos ei kuitenkaan usein ole pysyvä, jos yrittää heti ottaa liian valtavia harppauksia. Sen vuoksi kannattaa aloittaa pienistä teoista. Niin minäkin olen tehnyt. Olen sanonut tämän ennenkin, mutta sanon nyt uudestaan: älä vertaa itseäsi muihin, vaan entiseen itseesi. Minä kierrätän, suosin kasvisruokaa, käytän julkisia, hyötyliikun, kompensoin, ostan harkiten ja käytettyä, annan aineettomia lahjoja ja äänestän sekä sijoitan vastuullisesti.

Siitä ei kuitenkaan ole montakaan vuotta kun tupakoin säännöllisesti, ostin pikamuotia, en kierrättänyt lainkaan, puhumattakaaan kompensoinnista tai sijoittamisesta, hymähtelin kasvisruoalle, suosin yksityisautoilua ja äänestin vaaleissakin aina sitä puoluetta, jonka äänestämiseen minut on kasvatettu. Nyt tämä kaikki hävettää, mutta pitkä matka on tultu tähän päivään ainakin minun arvomaailmani muutoksen kanssa.

bty

Tämän vuoksi haluan kannustaa kaikkia muitakin aloittamaan jostain. Alla 10+1 todella helppoa vinkkiä ekologisempaan arkeen.

  1. Kierrätys on tehty Suomessa erittäin vaivattomaksi etenkin täällä pääkaupunkiseudulla.
  2. Karsi. Vähintäänkin sähköpostin uutiskirjeet.
  3. Ota kahvit mukaan kestokuppiin. 2020 -luvulla kertakäyttömukit on jo noloja.
  4. Jos sinulla on varaa lentää, sinulla on myös varaa kompensoida. (Ja maksaa siitä ruumalaukusta sen sijaan, että otat sen seitsemän sorttia pussukoita sekä nyssyköitä sinne koneeseen, mutta se on toki ihan toinen tarina se…)
  5. Suunnittele ostoslista ja käy harvemmin kaupassa. Tämä vähentää myös ruokahävikkiä.
  6. Anna edes joskus aineettomia lahjoja.
  7. Vaihda sähkösopimus ekosähköön.
  8. Suosi pukeutumisessa ja sisustuksessa laadukkaita materiaaleja ja ajatonta muotia. Korjaa tai korjauta rikkinäiset vaatteet ja tavarat. Näin tuet myös suomalaista työtä.
  9. Ekologisin viini on hanapakkaus. (Mikä oiva syy juoda useammin viiniä!)
  10. Pidä edes yksi kasvisruokapäivä viikossa ja suosi satokauden tuotteita. Hyvänä apuna tähän toimii esimerkiksi satokausikalenteri (kuvituksessa meidän oma edustettuna.)
  11. Kävele enemmän. Vähintääkin kaikki muutamaa pysäkinväliä lyhyemmät matkat.

Lue myös: Tapauksen ASTE-ilmastoaamu herätti ajatuksia

Suosittelen kaikkia tekemään Sitran elämäntapatestin. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle: https://elamantapatesti.sitra.fi/testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *