Hae
Sarkasmia ja shampanjaa

Cancun -päälleliimattua meksikolaisuutta vai lomaparatiisi?

Mitä sinulle juolahtaa mieleen Meksikosta? Varmasti monelle ensimmäinen assosiaatio on ruoka, tequila ja sombrerot. Kun asiaa pohtii vähän kauemmin, saattaa ajatuksiin leijailla myös Maya –intiaanien historia.

Olin viime viikolla Cancunissa. Niinpä päätin nyt jakaa muutamia vinkkejä sekä mietteitäni tuosta lomakohteesta, joka näyttäisi olevan ennen kaikkea väkisin puserrettua Santa Fé -tyylistä meksikolaisuutta ja ”jenkkien Kanaria”.

WP_20160216_11_21_23_Pro

Yleistä

Ilmasto: Sää vaihtelee melko tiuhaan tahtiin. Ennustuksiin ei kannata luottaa. Jos luvataan hyvää keliä, sataa vettä ja jos povataan ukkosta, paistaa aurinko. Kannattaakin aina kantaa varmuuden vuoksi sateenvarjoa mukana. Muutoin lämpötila on oikein miellyttävä: sadesäälläkin tarkenee hyvin shortseissa. Illaksi kannattaa kuitenkin varata pitkähihainen mukaan. Rannalla tuulee aika paljon, joten ei haittaa vaikka unohtaisit hiustenkuivaajan kotiin.

Lennot: Esimerkiksi Finnmatkat järjestää valmismatkoja Meksikoon, joten heidän kanssaan pääsee mukavasti suoralla lennolla. Matka tosin kestää leppoisasti kellon ympäri, mutta loistava palvelu koneessa kompensoi hieman lennon pituutta. Reitillä on usein myös turbulenssinpoikasta, joten istuinvyö olisi hyvä pitää kiinni aina kun on pylly penkissä.

Raha: Meksikossa valuuttana on pesot, mutta Cancunissa pärjää mainiosti myös dollareilla, joita saa nostettua lukuisista automaateista.

Ostokset: Hintataso on mielestäni verrattain kallis näin turistialueella. Kuitenkin merkkivaatteita saa suhteellisen edullisesti. Cancunissa on erinomaiset ostosmahdollisuudet. Esimerkkinä mainitakseni ostoskeskus La Isla, jossa vierähtää sadepäivä jos toinenkin. Kannattaa siis pakata matkalaukku kevyesti menomatkalle, jotta on sitten tilaa kaikille uusille koltuille.

Kulkeminen: Cancunissa pääsee näppärästi paikasta toiseen paikallisbusseilla, jotka kulkevat tiheään. Niitä on äärimmäisen helppoa ja edullista käyttää. Myös taksit ovat luotettava kulkupeli täällä. Mikäli mielit lähteä omin päin esimerkiksi Playa del Carmeniin, Tulumiin tai Chitzén Itzán raunioille, on hyvä idea vuokrata auto. Liikenne on suhteellisen maltillista ja tiet hyvässä kunnossa.

WP_20160216_11_47_08_Pro

Kannattaa kuitenkin varoa krokotiilejä.

Tuliaiset: Suosittelen ostamaan mausteita sekä tequilaa kotiin viemisiksi. Jätäthän suosiolla sombrerot kaupan hyllylle.

Aikaero: Suomeen nähden Cancunissa ollaan kahdeksan tuntia jäljessä. Tämä aiheuttaa väistämättä sen, että olet aamuviideltä kuntosalilla ja kuudelta ensimmäisenä buffetin ovenkahvassa. Nukkumaan menet puolestaan kahdeksan maissa illalla. Muuten olet koko ajan väsynyt ainakin ensimmäiset päivät.

Huomioitavaa: Meksikoon ei saa tuoda esimerkiksi hedelmiä, siemeniä tai kasveja. Näin ollen mikäli suunnittelit ottavasi omat eväät loman ajaksi mukaan, se ei valitettavasti ole mahdollista.

Nähtävyydet

IMG_0679

Chichén Itzá: Viime talvena vuokrasimme miehistön kanssa hotellin vastaanottovirkailijan suosiollisella avustuksella kuljettajan ja retkeilimme tänne Maya –kulttuurin kehtoon. Chichén Itzá on historiallinen kaupunki, jonka henheäsalpaavat rakennelmat ovat yksi Unescon maailmanperintökohteista. Paikan päällä kannattaa palkata paikallisopas, joka kierrättää alueen ympäri. Siten saatte kivikasoista eniten tarinoita irti. Tuon päivän aikana pysähdyimme myös pienessä kylässä myöhäisellä lounaalla. Se jäi toistaiseksi ainoaksi autenttiseksi kokemuksekseni tuosta maasta.

Luolasukellus: Jos olet innokas sukeltaja, sinun on ehdottomasti koettava tämä. Sukellusretki on kuulemma mahtava makean ja suolaisen veden sekoittuessa toisiinsa.

Isla Mujeres: Kun Cancunin ranta, joka on muuten aikalailla kokonaan hotellien omistuksessa, alkaa olla nähty, suosittelen päiväretkeä valloittavalle Isla Mujerekselle. Sinne pääsee nopeasti lautalla. Saarella kannattaa vuokrata golf –auto, jolla huristella ympäriinsä mikäli ei jaksa reippailla rantasandaaleissa. Suosittelen myös kipuamaan majakkaan, sillä sieltä saa hienoja lomakuvia.

Yöelämä: Tämä ei kyllä oikeastaan kuulu lainkaan nähtävyyksiin, sillä kehuttu yöelämä oli mielestäni täysi floppi. Jos olet keskivartalolihava amerikkalainen teini, Cancunin baarikatu on ehdottomasti sinun juttusi. Olin kuullut paljon kehuja Coco Bongosta, jossa on ”mahtava show” ja sisäänpääsyn (noin 50€) hinnalla avoin baari. Mielikuvissani paikka oli hienostunut, paljon loosseja, joissa istua ja nautiskella sankotolkulla alkoholia tunnelmasta. Tarjoilijat tanssivat ja laulavat samalla kun tuovat vastapoimituista mintunlehdistä tehtyjä mojitoja tyylikkäille asiakkaille. Todellisuus oli keskinkertainen show, tungos, tahmea lattia, liian pieniin mekkoihin sonnustautuneita jenkkitypyjä tanssimassa baaritiskillä todella kännissä, surkea palvelu ja pahoja drinkkejä. Myönnetään: olen liian vanha bailaamaan erittäin nuorten amerikkalaisten turistien kanssa ”Spring break” -hengessä.

Yhteenveto

Lentoemännän näkökulmasta rakastan Cancunin reissuja. Hotellimme JW Marriot on aivan upea: siellä on erinomainen kuntosali ja aamiainen. Sängyt ovat ensiluokkaiset. Se on tärkein kriteerini. Huoneissa on myös lähes poikkeuksetta merinäköala. Ranta on muutaman askeleen päässä, aurinkovarjoja tarpeeksi ja allasalueen tuolit ovat niin mukavia, että niissä on otettava nokoset. Ostosmahdollisuudet ovat kävelymatkan päässä. Muutama kohtalainen ravintolakin alueelta löytyy, jos tykkää merenelävistä.

Mikäli itse matkustaisin Meksikoon lomalle, en kuitenkaan haluaisi viettää kahta viikkoa Cancunissa. Sen sijaan vuokraisin auton ja kiertelisin Jukatanin niemimaalla etsien autenttista Meksikoa, nähtävyyksiä, upeita rantoja sekä elämyksiä. Olen kuullut hyviä suosituksia esimerkiksi Tulumista.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *