Hae
Sarkasmia ja shampanjaa

EINON JA RIINAN SUURI VIINIBATTLE

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ:  VIINIPOSTI

Me järjestimme viime viikolla ystäväni Eino Nurmiston kanssa keväisen kuplivan ja hyvinkin vakavamielisen viinibattlen, jossa oli vastakkain melko mukiinmenevä joukko erilaisia kuohuviinejä aina Champagnesta Venetoon. Kutsuimme maisteluraatiin kymmenkunta somevaikuttajaa ja voin paljastaa, että vaikka ilta oli täynnä ihanaa puheensorinaa ja naurua, taisto oli totinen ja tiukka.

Tilaisuudessa vastakkain olleet viinit

 Kunkin parin voittaja on merkitty tähdellä

Crémant:

Eino: Engel Crémant d’Alsace Blanc de Noir Dosage Zero* 24,99€

Riina: Engel Crémant d’Alsace Chardonnay Brut 19,89€

Cava:

Eino: Perelada Stars Cava Brut Reserva* 12,98€

Riina: Mont-Ferrant Americano Organic Cava Brut 11,98€

Rosee prosecco vs. rosee cava:

Riina: Ruggeri Prosecco Rosé Brut* 14,98€

Eino: H! Barcelona Cava Organic Rosé Brut 13,28€ UUTUUS!

Samppanjat:

Eino: G.H. Martel  Co. Prestige Champagne Brut 34,90€

Riina: Ruinart Brut* 79,80€

Rosé samppanjat:

Eino: Veuve Clicquot Rosé Champagne Brut 74,40€

Riina: Moët Chandon Rosé Impérial Brut*  68,98€

viinibattlen tulos

Näiden ihanien kuplien kanssa nautiskelimme tryffelisipsejä, lohi-vuohenjuustosuupaloja, viikunaa ja pecorino-juustoa, pieniä parsapiirakoita sekä varhaisperunoita savulohimoussen sekä punajuurihummuksen kera. Kaikki yhdistelmät olivat erinomaisia, mutta erityisesti jäi mieleen tryffelisipsit samppanjan kanssa sekä parsapiirakka ja Mont-Ferrant Americano Cava.

Äänestyksessä täpärästi vein voiton, mutta illan todellinen voittaja oli kyllä Engel Crémant d’Alsace Blanc de Noir Dosage Zero, joka oli kiistatta tastingin suosituin viini. Täytyy myöntää, että jopa itse äänestin sitä. Keskustelimme tilaisuudessa monen kanssa siitä, että Fernand Engelin crémantit ovat kyllä vertaansa vailla. Ei taida juurikaan löytyä tässä hintakategoriassa toista, jossa olisi niin erinomainen hinta-laatusuhde kuin näissä crémanteissa. Mainittakoon nyt, että tuo minun valitsemani Chardonnay on myös yksi suosikkiviinejäni edelleen! Muutenkin tykkään Fernand Engelistä tuottajana tosi paljon. Tässä viinitalossa luonnonmukainen viljely on itsestään selvää ja he ovatkin todellisia pioneereja tämän saralla Alsacen alueella. Hänen viininsä ovat myös laajalti arvostettuja ja palkittuja, eikä suotta.

Itselleni jäi lisäksi  mieleen erityisesti rosee prosecco Ruggerilta, G.H. Martel  Co. Prestige Champagne Brutin ihana paahteisuus sekä tietenkin Ruinartin vakiosamppanja. Kun tätä battlea aloimme suunnittelemaan, minulla oli mielessä ainoastaan se, että haluan samppanjaksi Ruinartin. Riemukseni meille ei Einon kanssa tullut tästä, tai muistakaan valinnoista kiistaa, koska viinimakumme menivät juuri sopivalla tavalla limittäin. Minun valinnoissani näkyy hyvin vahvasti myös suuri rakkauteni Chardonnay-rypälettä kohtaan ja esimerkiksi juuri Ruinart on todella Chardonnay-vetoinen samppanjatalo.

Paljastettakoon myös, että alun perin minun piti valita rosee cava ja Einon piti ottaa prosecco, mutta kun olimme maistelemassa näitä viinejä etukäteen, päätimme vaihtaa päittäin. Ruggerin rosee prosecco teki minuun vaikutuksen olemalla todella elegantti ja, kuten Viinipostilla tavataan sanoa, hintaansa hienompi! Einon valitsema rosee cava H! Barcelona Cava Organic Rosé Brut on ihan tämän kevään uutuus ja sopisi mainiosti vaikkapa vapun rentoihin rientoihin.

Kiitos vielä Viinipostille tämän tilaisuuden mahdollistamisesta, kaikille paikalla olleille maistelijoille sekä tietenkin Einolle! Ilta oli niin onnistunut, että taidammekin tästä lähteä samantien maailmankiertueelle.

Lue myös:
Näin järjestät rennon viinitastingin
Alsacen rohkea uudistaja Domaine Fernand Engel

Viinivinkit pääsiäispöytään

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: VIINIPOSTI

Tämän hetken eittämättä kuumin puheenaihe on viinit pääsiäispöytään. Mitä lampaan kanssa? Mikä olisi hyvä kasvisvaihtoehto? Voiko tarjota kalaa? Ja parsaa on tottakai! Voisiko tänä vuonna yllättää uutuusviinillä Espanjasta? Mitä voisi parittaa mämmin kaveriksi?  Puoliso halusi leipoa cheddar-oliivileipää, jonka bongasi Tiktokista…mikä neuvoksi?

Ei hätää! Minä paljastan tässä postauksessa, mitä meidän pääsiäispöydästämme löytyy. Nämä parit passaavat pääsiäiseen kuin suklaamunat raeruohon sekaan ja kermalikööri kahvin kanssa.

VIINIT PÄÄSIÄISPÖYTÄÄN JA MEIDÄN PITKÄPERJANTAIN PITKÄN KAAVAN ILLALLISEN MENU

Meillä on ystäväpariskunnan kanssa tällainen Neljän tähden illallinen -konsepti. Se menee niin, että jokainen järjestää vuorollaan illallisen, jossa on oltava jokin teema ja ohjelmaa. Yksi henkilö kerrallaan on päävastuussa illallisen järjestämisestä, mutta puoliso saa auttaa. Meille on siis tosiaan tulossa perjantaina vieraita murtamaan leipää. Päätimme pitkäperjantain kunniaksi syödä pitkän kaavan mukaan.

Minun puolisoni on siis suunnitellut tämän menun ja minä (Viinipostin asiantuntijan, Jaana Virkin, suosiollisella avustuksella tietenkin) valitsin viinit. Ohjelmanumeroa en halua paljastaa, mutta lapsi keksi sen ja se on pääsiäismunien piilotus.


SPOILER ALERT: Jos olet tulossa vieraaksi meille perjantaina, älä jatka lukemista, koska paljastan seuraavassa illallisen ruokalajit viineineen.

Pitkäperjantain pitkä illallinen:

Aperitiivi: Lohileipäset ja Gancia Cuvée 36 Mesi Alta Langa Brut 2015. Maistoin tätä viiniä Gancian illallisella taannoin ravintola Maxillissa ja päätin siltä istumalta, että tämä on osa meidän pääsiäismenua ja haluan kokeilla sitä parsan ja hollandaise-kastikkeen kanssa, joten…

Alkupala: Parsaa hollandaise. Sen kanssa jatkamme tosiaan edelleen kuplivalla ja tämän lisäksi tarjolla on myös upea uutuus, paahteinen Chardonnay Riojasta Coto de Imaz Reserva Blanco. Tämä valkoviini toimi aika hauskasti myös sen Tiktokista bongatun oliivi-cheddarleivän parina.

Pääruoka: Karitsaa sekä valkosipuliperunoita, joiden pariksi Tinta de Toro Espanjasta, mahtavan tanniininen ja roteva Numanthia Termes.

Välijuustot ja niiden kanssa Zenato Alanera Rosso Veronese 2020. Tiesitkö, että ”alanera” tarkoittaa mustaa siipeä ja viittaa ”corvoon” eli korppiin, jonka mukaan Valpolicellan alueen paikallinen rypälelajike Corvina on saanut nimensä? Minä en tiennyt!

Ensimmäinen jälkiruoka: Mämmi-suklaakakku ja Kyrö Dairy Cream -kermalikööri. Sain kunnian vierailla viime lokakuussa Kyröllä Isokyrössä ja ihastuin tähän viskipohjaiseen kermalikööriin ikihyviksi! Vein sitä myös tuliaisiksi ulkomailla asuville ystäville. Toimii näin pääsiäisen aikaan todella kivasti mämmin kanssa tai kahvin avecina.

Toinen jälkiruoka: Suklaamunia ja kahvia

KUVIEN VIINIT


Lue myös: Rakastettu Riesling -luottopakki parsasesonkiin!